A locsolóknak

2018.04.01. 08:00

Színes tojások készültek a magyarszombatfai kultúrházban

Kicsik és nagyok is kifújt és főtt tojásokat díszítettek – így telt nagyszombat délutánja a magyarszombatfai kultúrházban.

Bakos Ágnes

Lila, sárga, matricával díszített és hagyományos piros tojások is sorakoztak a festékek, kreatív eszközök között a kultúrházban: rengeteg gyerek és fiatal (meg idősebbek is) gyűlt össze nagyszombaton, alkotóterem lett a kultúrból.

– Hagyomány itt nálunk, nagyszombaton szoktak a lányok tojást festeni a locsoló legényeknek – mondta el a Magyarszombatfáért Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület elnöke, Czugh Mária.

 

– Viasszal író eszközünk van, mécsessel melegítjük, és ráfolyatjuk a tojásra – mutatta az elnök a hagyományos technikát. Azt mondta, a legjobb még meleg főtt tojással dolgozni, de a héj, a kifújt tojás is alkalmas, csak azzal óvatosabban kell bánni.

A tojással varázsolni is lehet, hiszen nemcsak a viszonylag egyszerű leveles minták kerülhettek a tojásokra, hanem a klasszikus gereblye is, amely „szerencsét gereblyéz” a hagyomány szerint.

Magyarszombatfa- a legkisebbeknek is nagy öröm volt a közös tojásfestés Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

A viaszos technika csak az egyik munkamódszer volt a húsvéti tojások díszítésére: mintás matricákkal is ékítették azokat a gyerekek. A másik asztalnál ügyes kezek alatt nyuszik, bárányok, csibék készültek filcből: sablont kaptak a lelkes kicsik, kivágták, varrták, ragasztották a húsvéti kincseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában