bejárás

2018.05.24. 20:05

Horvát központ Szombathelyen három fázisban

Bejáráson vettek részt a város, valamint az országos és helyi horvát önkormányzat elöljárói az egykori Szent-Györgyi Albert Középiskola épületében, ahol nemsokára elkezdődnek a felújítási munkálatok. Itt alakítják ki ugyanis a városi horvát nemzetiségiek új oktatási központját.

SZMK

Mintegy 1500 horvát nemzetiségi gyarapítja ma Szombathely lakosságát: 1999-től óvodai, majd 2003-tól iskolai keretek között is lehetőségük van a horvát nyelv tanulására.

Bejárás. Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Puskás Tivadar polgármester – és a tervezésben részt vevő szakemberek az átalakítás látványtervével Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

A bejáráson dr. Puskás Tivadar polgármester elmondta, hogy 2016. július 1-je emlékezetes nap marad, hiszen akkor kezdte meg működését Szombathelyen az egykori Gyermekek Házában a Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tagintézménye. Ez azonban csak átmeneti otthona a helyi horvát oktatási központnak: a közgyűlés februári ülésén úgy határozott, hogy március 1-jétől 25 évre ingyenes használatba adja a horvátoknak az egykori Szent- Györgyi Albert középiskola épületét. A bejáráson az elöljárók megállapították, hogy az intézmény remek állapotban van, és mert a jövőben is oktatási célokat szolgál, nagy átalakításokat nem kell végezni a belső térben. „Ez egy több száz millió forintos projekt, de ekkora összeg jelenleg nem áll rendelkezésünkre, így az épület oktatási központtá alakítása több fázisban történhet meg. A fejlesztés első szakaszát jövő szeptemberig valósítanánk meg: az óvodások és az alsó tagozatos iskolások számára. A következő fázis a felső tagozatosok helyének kialakítása lesz, a harmadik a gimnáziumi, esetlegesen a kollégiumi részleg felújítása” – tájékoztatott Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke.

A földszinten helyezik el az ovisokat. 2016-ban 14 kisgyermekkel kezdett az óvoda, az idén szeptembertől már 42-en járnak az intézménybe. Az iskolásoké lesz az első emelet. A 12 fős első osztály mellett jövőre már 14-en kezdik meg tanulmányaikat, a két évfolyamon 26 alsó tagozatos diákot oktatnak majd. Várhatóan három év múlva vehetik birtokukba a felső tagozatba lépők az intézmény harmadik emeletét.

Ezek is érdekelhetik