Akár az életüket is kockáztatják

2018.05.26. 20:00

Korábban csodálták, most már csinálják – a tűzoltóknál teljesítenek szolgálatot

Milyen a tűzoltó mítosz emberközelből? Milyen a hősiesség, amit már az óvodás kisfiúk is megéreznek, és a „nínós” autókért való rajongással fejeznek ki? Hogyan lesz valaki tűzoltó, és mi motiválja őket hosszú évtizedeken át a kitartásra, hogy akár az életüket kockáztatva mentsék a menthetőt?

Merklin Tímea

Szerelési gyakorlat a tűzoltólaktanya udvarán

A bekerülés alapfeltétele az érettségi, erre épülnek a tűzoltói képzések, amelyek egyre összetettebb feladatköröket adnak és egyre magasabbra juttatnak a ranglétrán. Érdekes, hogy mindenkinek van a civil életből hozott szakmája is, ki kőműves, ki asztalos, ki villanyszerelő vagy hentes, de van a tűzoltók között olyan is, aki eredetileg pék, autószerelő vagy klímaszerelő. Bár az elmúlt években hajtottak végre bérfejlesztéseket a katasztrófavédelemnél, mindenki elmondja, hogy nem elsősorban azért vannak itt, hanem hivatásszeretetből.

Minden perc számít. A szerelés rendszeres ismétlésével gyorsabbá tehetők a mozdulatok

Hatalmas öröm, ha a munkánk során segíteni tudunk. Izgalmas kihívás olyan feladatokat megoldani, amelyek egy civilnek veszélyesek. Nekünk van felszerelésünk és képzettségünk hozzá, hogy a legkisebb kockázattal el tudjuk végezni – mondja Zsarnay Attila (42) rajparancsnok, a kettes gépjárműfecskendő parancsnoka, aki civilben épület-asztalos. Azt a szakmát is szereti, így fogalmaz: „ott alkotunk, itt megoldunk”.

Öröklött mesterség

- Apám is tűzoltó volt – meséli -, hozzánk a tűzoltókocsi hazajött. Ebben nőttem fel. Egyébként nem készültem tűzoltónak, csak 1998-ban együtt fociztam valakivel, aki mondta, hogy van felvétel, később kiderült, hogy ő a tűzoltóparancsnok. Beosztott tűzoltóként kezdtem, voltam gépjárművezető, szerkezelő, rajparancsnok. A húsz év alatt számos képzést elvégeztem, vizsgákat tettem. Ahogy kiérdemeltem, úgy léphettem előre.

Fontos a példamutatás is. A tűzoltók gyakran mennek el óvodákba, hogy bemutassák a fecskendőautót, és iskolákba, hogy bemutassák a hétköznapi munkát. A picik beszállnak a vezetőfülkébe, sisakot tesznek, mosolyognak, a szülők meg fényképezik őket. Boldogok, ha bekapcsolják a szirénát. Az iskolásokat érdekli a tevékenység is, a sokféle eszköz, szerszám. A gyerekekkel a korosztályuknak megfelelően foglalkoznak.

Szerelési gyakorlat a tűzoltólaktanya udvarán

Imádom ezt a munkát

Papp László (37) gépkocsivezető, szerkezelőt is megszólítjuk, aki harmadik lett a megyei közlekedésbiztonsági versenyen, kiválóan szlalomoz a hatalmas tűz-oltóautóval.

- Imádom ezt a munkát, jó érzés segíteni – mondja.

- Katonakoromban két nap szabadságért azt mondtam, hogy tűzoltó akarok lenni. Spontán jött. Elmondtam apámnak, aki elmondta valakinek, aki jóban volt a tűzoltóparancsnokkal. 2000-ben szereltem fel, nem bántam meg. Ajánlhatnának bármit dupla pénzért, akkor sem hagynám abba. Karatéval, futással tartom magam jó kondícióban. Gázszerelő a szakmám, de nem dolgozom benne. Mindig sofőrködtem, autómentőztem, fuvaroztam.

Ilniczki Miklós (40) beosztott tűzoltót kérdezzük, aki szintén szívesen osztja meg a történetét:

- Korábban határőr voltam és rendőr, sok balesetnél voltam együtt a tűzoltókkal. Csodáltam a munkájukat, milyen gyorsan és szakszerűen dolgoznak, miközben mentik a sérülteket. Megismerkedtem Papp Lacival, barátok lettünk. A régi parancsnok segített bekerülni a tűzoltók közé. Most lelkesedéssel csinálom azt, amit korábban kívülről csodáltam. Mentés közben nem érzem a fáradtságot, ott nagyon dolgozik valami az emberben, hogy mielőbb átadhassa a sérültet a mentőknek. Azokban a helyzetekben nem látom a vért, csak az embert. Magunk között megbeszéljük, ha nehezebben feldolgozható esetnél voltunk. Civilben hentes vagyok, de csak téli disznóöléseken veszek részt, amikor a családnak vágunk. Ameddig tudom, amíg fizikailag alkalmas leszek rá, ezt szeretném csinálni. Konditerembe járok, futok, focizni is szoktam. Nem gondolok bele, hogy mi lesz azután.

Vas megyében több mint száz tűzoltóság van, különböző formációkban: hivatásos (Szombathely, Körmend, Sárvár), önkormányzati (Kőszeg, Csepreg, Celldömölk, Répcelak, Vasvár), létesítményi/gyári (BPW), önálló beavatkozásra jogosult önkéntes tűzoltóság (Őriszentpéter, Hosszúpereszteg, Jánosháza). Ezeken kívül önkéntes tűzoltó egyesületből is több mint száz van Vas megyében, közülük 87 kötött együttműködési megállapodást a működési terület szerinti hivatásos tűzoltósággal. Ha valakinek megtetszik ez a hivatás, ebből a sokféleségből lehet válogatni.

Tudta, hogy a gyereknapon újra megnyílnak a tűzoltólaktanyák? ITT érheti el a vasi listát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában