Vas Megyei Turizmus Szövetség

2018.05.24. 07:00

Sokszínű, de egységes: itt az új vasi turisztikai imázs

A hosszú hétvégék éve van, ezért a sok turisztikai alkalom elé nézve gazdag programot kínál a Vas Megyei Turizmus Szövetség, amely nyáron egységes arculattal lép a nagyközönség elé - sok helyszínen.

Merklin Tímea

A 2018-as turisztikai főszezon előtt az új arculatról tartottak sajtótájékoztatót a megyeházán szerdán.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Turisztikai szövetség elnöke és Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park turisztikai osztályvezetője a sajtótájékoztatón. A háttérben az új roll-upok a vasi imázs egy-egy kulcsfogalmát jelenítik meg: aktivitás, élmény, feltöltődés, hagyomány, harmónia Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Vas megye nemegyszer megjelent már országos turisztikai fórumokon is, de minden egység külön-külön próbálta megmutatni a saját imázsát. A Vas Megyei Turizmus Szövetség ernyőszervezet kíván lenni, amely új egységes arculattal jelenik meg és nyújt szolgáltatásokat elsősorban a Vas megyeieknek, de az idelátogató hazai és külföldi vendégeknek is. Erről beszélt dr. Kondora Bálint megyei alelnök, aki a turisztikai szövetség elnöke is. Nyáron már az új logóval találkozhatnak az emberek mindenhol: a modern, okos eszközök világából átemelt „pin” jellel, amely egy-egy keresett és megtalált pont szokott lenni a térképeken. Az embléma alsó levélformája a megye természeti értékeit jelenti, a felső hullám a vizes élőhelyeket, az ívek pedig a távol-keleti gondolkodásból hozzák a jin-jang jel harmóniáját.

Új holnap

A megyei szövetség aktivitása nemcsak a fizikai, hanem az online térben is megjelenik: új honlapot készítettek, ahol a megye összes turisztikai szereplőjének kínálata megtalálható. A nyári eseményeket már az új arculattal jelenítik meg a Facebook-kampányukban is, olyan programokat is ajánlani fognak, amelyek nincsenek a fősodorban. A tematikus turisztikai tartalmak mellett népszerű túraútvonalakat, vízitúrákat és kerékpáros lehetőségeket, kulturális értékeket ajánlanak. A logó lesz a közös nevezője valamennyinek. A szövetség képviselteti magát minden jelentős fesztiválon, így a büki Gyógy-Bor Napokon, a Szentgotthárdi Történelmi Napokon, a sárvári Nádasdy-fesztiválon, a celldömölki szüreten, az Őrségi Vásáron, a Savaria Történelmi Karneválon is.

Minden egység nagy programokkal készül

A sajtótájékoztatón megszólaltak az egyes vasi turisztikai egységek képviselői is. A büki Pálffy Tamás elmondta, hogy már az év első öt hónapjában nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma, további növekedést várnak a prog-ramoktól, amelyekre a július 17-22. közötti Gyógy-Bor Napok teszik fel a koronát.

Győrffy Gábor Kőszegről kifejtette: az Írott-kő harminc évvel ezelőtti, első közös osztrák-magyar megmászásának ünnepére készülnek, ezer-ezerötszáz turistát várnak mindkét oldalról. A második újkori Kodály-ünnepükön részt vesz a zeneszerző özvegye, Péczely Sarolta. A Kőszegi Várszínház két hónapos programsorozata mellett kiemelte, hogy kezdik a konferenciaturizmus helyszíneként is felfedezni a várost.

Zágorhidi Czigány Ákos a Vasi-Hegyhát képviseletében a természeti és kulturális örökségükről és tematikus rendezvényeikről beszélt, infrastrukturális fejlesztéseik lesznek, a kerékpáros turizmusban szeretnének erősödni. Jelenleg a jeli arborétum csúcsszezonja zajlik, több tízezer ember fordul meg ott két hónap alatt. Az arborétumba telepítenek olyan növényeket is, amelyek a rododendronokhoz hasonló látványosságot nyújtanak, de más időszakban virágoznak.

Az Őrségi Nemzeti Parktól Kevy Albert az Őrségi Vásártól a tökfesztiválig ívelő programjaikat vázolta. Júniusban látogatóközpontot nyitnak, és megújul a Tourinform-iroda.

Völler Andrea a szentgotthárdi Szerelmesek fesztiváljától a történelmi napokon át a Hopplá könnyűzenei fesztiválig tartó programsorozat mellett kiemelte a hármas határ lehetőségeit, amit pályázati projekt is megerősít.

Császár Noémi a Savaria karneváli készülődés mellett kiemelte a kerékpáros turizmus fejlesztését, és azt is, hogy készül Szombathely turisztikai stratégiája.

Ezek is érdekelhetik