kiállítás

2018.05.01. 20:44

Visszatértek Körmendre a Batthyány-fegyverek

A vitéz Batthyányak fegyvertára címmel újabb időszaki kiállítás nyílt meg az Európa Napokon a Városi Kiállítóteremben.

MP

Bebes István polgármester (szemben) mondott köszöntőt, mellette balra Móricz Péter, a múzeum igazgatója Fotó: Jámbori Tamás

Az alkalomra a Magyar Nemzeti Múzeum adta kölcsön azokat a hadtörténeti szemelvényeket, amelyek a körmendi kastélyban voltak a II. világháborút megelőzően. Most ilyen formában először láthatja őket a közönség.

A polgármester köszöntője

A kiállítóteremben körbenézve újabb változásokat lehetett észrevenni. Erre utalt a megnyitón ünnepi köszöntőjében Bebes István, Körmend polgármestere: – Nyilván ez a változás azt is jelenti, hogy igyekszünk folyamatosan haladni annak érdekében, hogy a kastélyegyüttest tartalommal tudjuk megtölteni. Ehhez kisebb-nagyobb módosításokra van szükség, itt is, és az egykori lóistállónál is, amelynek a felújítása jelenleg is tart – mondta.

Gyűjtemény

– A Batthyányak fegyvertára az egykori Magyarország területén is a második legnagyobb gyűjtemény, ezt kizárólag a fraknói várban található Esterházy-gyűjtemény előzi meg – hangsúlyozta dr. Pandula Attila, az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszék docense a megnyitón, majd azzal folytatta, hogy egykor elterjedt szokás volt a fegyvergyűjtés:

– Leírják a korabeli források, hogy amikor a millenniumi kiállítás anyagát gyűjtötték, még a hercegi hálószobában is akadtak vadászfegyverek. Annyi volt belőlük, hogy máshol nem tudták tárolni. Itt pedig megítélésem szerint az a gyűjtés fő tendenciája, hogy a Batthyányak a nagy mesterek munkáit igyekeztek összegyűjteni akár a Magyar Királyság, akár a Habsburg Birodalom területéről; érdekes módon főleg a cseh fegyverkészítő mestereket kedvelték.

Bebes István polgármester (szemben) mondott köszöntőt, mellette balra Móricz Péter, a múzeum igazgatója Fotó: Jámbori Tamás

Kifinomult gyűjtemény ez: benne kézi lőfegyverek, puskák, vadászati fegyverek, ágyúmodellek, szúró- és vágófegyverek, lószerszámok.

A tárlat két hónapig tart nyitva. Május elsején életbe lépett a nyári nyitvatartás a Batthyány Strattmann László Múzeumban, így keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várják a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában