Égig ér a paszuly a meseparkban

2018.06.24. 10:00

Ahol életre kelnek a népmesék és kézműveskedni is lehet

Megnyílt az Égig Érő Paszuly Népmesepark tízezer négyzetméteren, meseházikókkal, kiállításokkal, hagyományőrző programokkal, amelyek családok kikapcsolódását kívánják szolgálni.

Merklin Tímea

A Népi Mesterségek Műhelye egyesületi elnöke, Erdélyiné Horváth Teréz a Süsü és barátai kiállításban Fotó: Kemencei Ilona

A népmesepark alapítója, megálmodója, Erdélyiné Horváth Teréz (az 1992 óta működő Népi Mesterségek Műhelye egyesületi elnöke) elmondta, hogy a park két portát kapcsol össze, új építésű és hagyományőrző épületekkel, szobrokkal, amelyek az általuk képviselt eszmeiség kifejezésére alkalmasak.

Lukács István pirogránit szobrára, a Két bors ökröcskére fel is ülhetnek a gyerekek, Böjte Horváth István kőfaragványa, az Égig érő paszuly szimbolizálja a küldetést, azt a világot, amiben a hős eljuthat a csúcsra, vagyis a szegény ember is sokra viheti. A népmesepark egy „gyermekparadicsom”: meg-elevenednek benne a magyar népmesék, van benne meseház, meselabirintus, játszótér, kerti tó. Az Egyszer volt házban Megyeri János szobrászművész tárlata nyílt Süsü és barátai címmel.

A Népi Mesterségek Műhelye egyesületi elnöke, Erdélyiné Horváth Teréz a Süsü és barátai kiállításban Fotó: Kemencei Ilona

A Kossuth-, Prima Primissima-, József Attila-díjas és még számos más szakmai elismeréssel bíró kortárs magyar író, Csukás István mesehőseit kelti életre a tárlat. A Mézeskalács házban Csuporné Angyal Zsuzsa népi iparművész, Csokonai- és Gránát-alma-díjas fazekas kiállítása nyílt a meseparkkal egy időben. Érdekesség, hogy a művész régi tárgyakra helyezte a bábjait, így alkotnak egy új egészet. A parkban van még Kézműves ház is, ahol majd korongozni tanulhatnak a gyerekek, a Meseház egy műemlék jellegű épület, ahol a kemencés konyha már most is látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában