Találkozó

2018.06.18. 08:00

Cőgernek lenni: hűség a hazához, az iskolához és Kőszeghez

29. találkozóját tartotta szombaton A volt kőszegi Cőgerek Hunyadi Mátyás Baráti Köre – a volt katonai iskolára emlékeztek.

Tóth Kata

A Hunyadi Mátyás Baráti Kör nevében Metz Rezső és Somogyváry Géza helyezett el koszorút a hősi emlékműnél Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

2015-ben nyilvánították a város hivatalos emléknapjává a Cőgerek napját (a cőger a német Zögling szóból ered, jelentése: növendék), az 1856- ban alapított, későbbi Magyar Királyi Hunyadi Mátyás Reáliskolai Nevelőintézet emlékére 1990 óta minden évben összegyűlnek az egykori növendékek által alapított baráti kör tagjai. Szombaton a Dr. Nagy László EGYMI területén található hősi emlékműnél Huber László polgármester felidézte az intézmény történetét, ahol 1856-tól 1945-ig katonai képzés zajlott. Kiemelte: az erős fegyelemre alapozott élet meghatározó erényekre – becsületre, tisztességre – tanította a fi atalembereket. Mit jelent kőszegi cőgernek lenni a 21. században, erre válaszolt emlékbeszédében Somogyváry Géza, aki 1941-től 1945-ig tanult az intézetben. Hűséget a hazához – a hazaszeretet külföldön is él –, hűséget az intézethez, Kőszeghez és a bajtársakhoz.

A Hunyadi Mátyás Baráti Kör nevében Metz Rezső és Somogyváry
Géza helyezett el koszorút a hősi emlékműnél Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

(Folytatás az 1. oldalról) Hozzátette, hogy a parancs tiszteletére is megtanította őket az iskola, a kialakult hierarchiában parancsot teljesíteni és kiadni. Koszorúzással folytatódott a program, délután iskolás éveiket idézték fel a cőgerek, meséltek az 1945 januári kitelepülésről, németországi élményeikről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában