többen csináltatnak

2018.06.20. 07:00

Időben kell gondolkodnia annak, aki útlevelet szeretne

A nyár sokaknak egyet jelent a nyaralással, utazással. Annak viszont, aki az Európai Unión kívülre látogatna, nem árt időben ellenőriznie, hogy érvényes-e az útlevele. Ebben az időszakban ugyanis körülbelül negyedével többen szeretnék beszerezni ezt az okmányt, mint az év többi részében. Májustól augusztusig tart a dömping – tudtuk meg dr. Kovács Györgyi járási hivatalvezetőtől.

Lakosi Gabriella

A vasiak tizenhárom kormányablakban igényelhetnek útlevelet. Időpont foglalása nélkül is fogadják az ügyfeleket. Normál esetben nyolc nap alatt elkészül az úti okmány Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Fontos tudni, hogy a kormányablakokban időpont foglalása nélkül is fogadják az ügyfeleket. Ilyenkor a várakozóknak sorszámot kell húzniuk. Ez azt jelenti, hogy – csúcs időszakon kívül – időpont nélkül is viszonylag gyorsan végezhetünk.

Neten vagy telefonon foglalhatunk

Aki viszont semmiképpen nem szeretne várakozni, biztosan és gyorsan sorra szeretne kerülni, az a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon, valamint az idopontfoglalo.kh.gov.hu internetes oldalon keresztül foglalhat időpontot.

A vasiak tizenhárom kormányablakban igényelhetnek útlevelet. Időpont foglalása nélkül is fogadják az ügyfeleket. Normál esetben nyolc nap alatt elkészül az úti okmány Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A kényelmesebb megoldás viszont nem biztos, hogy kifizetődő annak, aki későn „ébred”, ugyanis általában egy héten belülre foglalható időpont. Így akinek tényleg sürgősen szüksége van az okmányra, az lehet, hogy jobban jár, ha minél hamarabb elmegy a megyében működő tizenhárom kormányablak egyikébe, és ott kivárja a sorát.

– Az útlevél normál eljárásban körülbelül nyolc nap alatt készül el.

Ha valaki öt évig érvényes okmányt szeretne, az 7.500 forintba kerül, tíz év érvényességi idő esetén pedig 14 ezer forintot kell fi zetnie. A 18 év alattiaknak ez 2.500 forintba kerül, de erre kedvezményt is kaphat az a szülő, aki több gyereket nevel – tette hozzá a hivatalvezető.

Két kiskorú gyermek esetében 1.250, három vagy több gyereknél pedig 500 forintba kerül az okmány. Jó hír a 65 év felettieknek, hogy ők illetékmentesen igényelhetik az útlevelet.

Mélyen a zsebébe nyúlhat

Aki nem gondolkodik időben, annak sem kell feltétlenül elhalasztania a várva várt utazást, arra viszont fel kell készülnie, hogy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A sürgősségi (3 napos) kiállításáért ugyanis a normál áron felül még 29 ezer forint igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fi zetni, míg az azonnali (1 nap alatt kiállított) útlevélnek 39 ezer forint többletköltsége van. Ebben az esetben pedig még utazniuk is kell érte a vasiaknak, ugyanis – bár ezt az eljárást is minden kormányablakban lehet kezdeményezni –, az elkészült iratot csak a fővárosban lehet átvenni, egészen pontosan a Központi Okmányirodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában