nemzetközi tejnap

2018.06.02. 17:00

Leégett sajtgyár Körmenden és egyéb tejipari érdekességek Vas megyéből (videó)

A héten ünnepeltük a nemzetközi tejnapot, ezen apropóból hívjuk múltidézésre olvasóinkat.

Gulyás Regina Olimpia

Fotó: Illusztráció

 

A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május első keddjén rendezi meg a NEMZETKÖZI TEJNAPot. Célja: a korszerű tej és tejtermékek és az egészséges életmód propagálása.

Napjainkban két jelentős vasi székhelyű tejüzem készít minőségi termékeket. A XX. században is több működött itt. Ilyen volt a sárvári vagy a szombathelyi, de volt olyan cég, amely csak bizonyos tejtermékek készítésével foglalkozott, mint a körmendi sajtgyár. Összeszedtünk néhány érdekességet ezekkel kapcsolatban.

  • A szombathelyi tejüzem egészen 1998-ig működött, hatalmas felirata mellett addig volt látható egy medve, ami az ikonikus Mackó sajtra utalhatott
  • A répcelaki sajtgyár állította elő a 90-es évek végén az országos ömlesztett sajt gyártásának több, mint 50 százalékát
  • A legérdekesebb tejtermék készítéssel kapcsolatos emlék Vas megyéből már a XXI. században történt. 2007 áprilisában tragikus esemény rázta meg a körmendieket. A hónap végén leégett az akkor 12 éves gyárépület.

    A gázolajjal működő nagynyomású mosógép durrant egy hatalmasat, majd robbant fel. Ekkora az ott tartózkodó éjszakai műszakos munkások a plafonig csapó lángokat poroltóval próbálták csillapítani. Háromnegyed ötkor értesítették a helyi tűzoltókat, akik a legmagasabb fokú riasztást rendelték el. A tűz gyorsan terjedt, és olyan hatalmas füst volt, hogy a vasi és zalai megyeszékhelyeken is látták. Hetven tűzoltó és a katasztrófavédelmiek vegyi csoportja is a helyszínen volt.

     

    A helyzet csak fokozódott, hiszen a hatalmas nitrogénes és széndioxidos tartályokat is körülvették szinte a lángok. Háromnegyed hat körül a szél pedig elkezdte a koromfekete füstöt a lakott területek felé hordani. Óvintézkedés gyanánt a közeli hipermarketet és benzinkutat kiürítették, a főút érintett szakaszát lezárták, a nézelődőket pedig a belváros felé terelték. A tüzet fél nyolc előtt sikerült körülhatárolnia a szakembereknek. Aznap negyven-negyvenöt ember veszítette el munkáját.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában