gyérítés

2018.06.11. 20:08

Támadnak a szúnyogok Vas megyében

A csapadékos időjárás miatt már ellepték Vas megyét a vérszívók. Már nem csak a vízpartok mentén vagy az erdőkben támadnak, mindenhol számíthatunk csípésekre.

Lakosi Gabriella

A szúnyogtámadást elhárító égi áldás emberre nem veszélyes Fotó: Archív/Szendi Péter

Nappal is jönnek

A sok pocsolya miatt szinte a legkisebb zöld terület is elég a szúnyogok szaporodásához. A mostani invázió pedig már nemcsak az éjszakai órákban, hanem nappal is megfigyelhető – sokak bosszúságára.

Fotó: Unger Tamás

Három módszer

Az országos szúnyoggyérítési programért a katasztrófavédelem a felelős, erre a célra idén másfél milliárd forint áll rendelkezésre országosan. Három módszerrel védekeznek a vérszívók ellen. Az első a biológiai lárvagyérítés. Az itt használt szert közvetlenül a vízbe juttatják. Ez az anyag csak a szúnyoglárvákra hat, így minden más élőlényt megkímél. A második lehetőség a földi kémiai védekezés, a harmadik a légi kémiai szúnyoggyérítés. Ezek a módszerek a már kifejlett szúnyogok ellen használhatók, azonnal enyhülést hoznak a lakosságnak. Az alkalmazott irtószer emberre nem veszélyes, de más rovarokra hat, ezért ilyenkor figyelni kell például a méhek védelmére.

A szúnyogtámadást elhárító égi áldás emberre nem veszélyes Fotó: Archív/Szendi Péter

A frekventáltabb területek irtására a katasztrófavédelem saját tervet állít össze, de az önkormányzatok évente többször is kérhetik, hogy vegyék fel őket a listára. Ilyen esetben a megyei igazgatóságra érkezik be a kérés, de azt központilag bírálják el, Budapesten.

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy hozzájuk a múlt héten már körülbelül harminc önkormányzat adott be kérvényt, azok elbírálása folyamatban van. Minden hét elején felkerül a szervezet honlapjára a heti terv, ahol bárki utánanézhet, hogy a következő napokban terveznek-e permetezést a lakóhelye környékén.

Az egyes települések egyébként az országos programon túlmenően – persze saját költségükre – külön is végeztethetnek szúnyoggyérítést.

Mit okoz a csípés?

Vas megyében a szúnyogcsípés a kellemetlen viszketésen kívül szerencsére más problémát nem okoz, az ország keleti és déli felében

viszont már megjelent például a kutyákra veszélyes szívférgesség, amit ezek a rovarok terjesztenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában