Szombathely

2018.07.05. 14:00

A Berzsenyi tér elcsendesül, a Károlyi Gáspár tér régi fényében tündököl majd

Törésként élte meg a Savaria Egyetemi Központ, mikor a nagy költő neve eltűnt az egyetemi karok névsorából. Most azonban ismét újraélednek a berzsenyis hagyományok: megalakult a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ.

Vas Népe

ELTE

Több mint egy éve történt: a szombathelyi egyetemi központ 2017 februárjában csatlakozott az ELTE-hez. A képzések sokszínűsége azonban nem illett a budapesti központ stratégiájába: döntéshelyzet állt elő, bölcsészettudományi, természettudományi, pedagógiai vagy duális képzés legyen? Egyáltalán hogyan lehet összeegyeztetni egy nagy egyetem működését egy szakonként 15–25 hallgatót számláló helyi központéval? A duális képzés fontossága sok más mellett megkérdőjelezhetetlen, de egy pedagógusképzésben komoly múlttal rendelkező egyetemnek nem szabad megfeledkeznie a feladatáról: így a Berzsenyi Dániel név ismét méltó helyet kaphat.

– Elindultunk egy olyan irányba, hogy meghatározzuk a tanárképzés körvonalait itt Szombathelyen – mondja dr. Németh István rektorhelyettes – hiszen a Dunántúl egyetemei egyelőre nem tudnak teljes portfóliót biztosítani: hol a bölcsész szakok, hol a természettudományos oldal az erősebb. Viszont a tanító szakról sem feledkezhetünk meg: ez szintén erős a megyeszékhelyen. Így ez nem pusztán tanár, hanem annál sokkal több: pedagógusképzés lesz. Ezen belül is komoly újításokat szeretnének bevezetni, hiszen a régi típusú módszertan már nem megfelelő a 21. századi tanulók számára: a hallgatók új módszerek elsajátításával készülnek majd fel a hivatásukra, így az oktatás korszerűbb irányt vehet. A szombathelyi hallgatói létszám pedig bátran megengedi egy új típusú módszertan használatát. Még akkor is, ha éppen az idei évben 11 százalékkal megnőtt a jelentkezők létszáma a szombathelyi campusra. Az országos átlag 2 százalékos, az ELTE 7 százalékos növekedést mutat.

Nem értünk célba, most ez az a pont, ahol a startpisztoly eldördül – mondta dr. Németh István rektorhelyettes Fotó: Unger Tamás

Nem lesz tanítás a D épületben

A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ megalakulása bizonyos szintű önállóságot is jelent majd: míg eddig a hallgatók karonként elkülönítve a budapesti campushoz tartoztak, mostantól Szombathelyhez fognak. Az ösztöndíjak alakulásáról még tárgyalnak – eddig karonként történt az összehasonlítás, még nem történt végleges döntés, hogy az új központ alakulása ezt mennyire befolyásolja majd a következő évtől. Nem kerülhetjük meg, hogy szót ejtsünk a Berzsenyi-téri épület sorsáról, hiszen nagy aggodalom, sok találgatás övezi most. A D épületeben a jövőben nem lesz oktatás, de a Károlyi Gáspár téri épületek tantermi és energetikai korszerűsítése a jövőbe mutat. Szombathelyen nem a tömegképzésre, hanem a minőségi képzésre kell törekedni, hiszen ebben a régióban nem is tudna ez létrejönni: a campus így kompakt és egységes lesz. Nem a célba értünk most – zárja a beszélgetést dr. Németh István –, hanem ez most az a pont, ahol a startpisztoly eldördül. A következő néhány évben fog kiderülni, hogy a most lefektetett működési rendszerben, hogyan tudunk dolgozni, s milyen pedagógusokat tudunk kiengedni a nagyvilágba, de legfőképpen ebbe a régióba.

Ezek is érdekelhetik