szimulálásra nem volt szükség

2018.07.17. 17:30

A gyakorlatból majdnem bevetés lett Szakonyfaluban

Az éves felkészülési tervnek megfelelően éjszakai mentőgyakorlatot tartottak pénteken este Szakonyfaluban. Azonban arra senki sem számított, hogy a viharos időjárás miatt éles bevetési körülmények között kell dolgozniuk az önkéntes tűzoltóknak.

Civil/HRL

Önkéntes „hamutiprók” tartottak közös gyakorlatot Szakonyfaluban, melyen Alsószölnök, Felsőszölnök, Szakonyfalu, a szlovéniai Domonkosfa, Hodos és Kapornak lánglovagjai vettek részt. A sportpályánál tartott gyülekező előtt viharos égi áldásban részesült a környék. Ahogy az elmúlt napokban, most is szinte menetrendszerűen érkezett a viharos szél, heves esőzésekkel, jegesesővel.

A község zöldparkjánál Kovács Balázs Zsolt alezredes, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka és Rogán Valéria polgármester köszöntötte a nemzetközi mentő- és kárelhárítógyakorlaton részt vevő önkéntes tűzoltókat.

Minden úgy történt, mintha valóban menteni kellett volna Fotó: Gasilsko Društvo Sakalovci

A gyülekezőpontnál megtartott eligazításon Horváth Tibor ezredes, a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője felhívta a figyelmet a körültekintő, a parancsokat minden esetben teljesítő végrehajtásra. Az amúgy is nehezen megközelíthető terepen a sáros átfolyások még nehezebbé tették a keresési gyakorlatot.

Nagy Norbert szakonyfalui ÖTE-parancsnok elmondta, a szituáció szerint a Rábavidék területén nagy kiterjedésű zivatarzóna haladt át. A kidőlt villanyoszlopok és az elakadt gépjárművek nagy száma jelentősen leterhelte az elsődlegesen beavatkozó tűzoltó egységeket.

– A viharos időjárás miatt tizennégy turista a közeli erdőben balesetet szenvedett.

Hat társuk indult segítséget kérni. A hivatásos állomány leterheltsége miatt a kirándulók mentésére és ellátására a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke riasztotta a környékbeli önkéntes egységeket – vázolta az előzményeket Nagy Norbert parancsnok.

– Mivel a terület nagysága és elhelyezkedése feltételezhetővé teszi, hogy a turistacsoport akár Szlovéniában is lehet, a mentést, illetve a keresést két irányból (Szlovénia és Magyarország felől) kezdik meg. A sebesültek első csoportját a riasztástól számított bő egy óra elteltével tudták a mentőalakulatok biztonságos helyre szállítani. A balesetet szenvedett, szakadékba zuhant, nyak- és gerincsérülést szenvedett turisták menekítésére kötélpályát kellett kiépíteni, amelyek rögzítésére nem volt lehetőség.

Az ÖTE-tagok saját derekukra erősítve feszítették ki a drótfonatot, amelyen egyenként eresztették a földútra a sérülteket. A nemzetközi pályázat jóvoltából megrendezett gyakorlaton éjszakába nyúlóan a sötétben, ráadásul tényleg viharos időjárásban minden „sebesültet” sikerült biztonságos helyre vinni – a megmérettetés (csak részben szimulált körülmények között) tehát sikeres volt Szakonyfaluban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában