Valencia, magyar foci

2018.07.01. 10:00

A Haladás korábbi edzője, Pacsi Bálint idehaza kamatoztatja külföldi tapasztalatait

Az Illés Akadémia korábbi szakmai igazgatója és a Haladás volt vezetőedzője, Pacsi Bálint manapság sem unatkozik, egy belgiumi cégnél dolgozik.

Pum András

tzhrtzhrtzhrtz Foto: rt

A jánosházi születésű Pacsi Bálint 2014 nyarától irányította az Illés Béla Labdarúgó Akadémiát, majd tavaly augusztus 31-én a Szombathelyi Swietelsky-Haladás NB I-es labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé nevezték ki. A zöld-fehér csapat kispadján összesen nyolc mérkőzésen ült. Azóta sem tétlenkedik: egy külföldi székhelyű cégnél dolgozik, külföldi tanulmányúton járt és előadásokat is tart. S azt sem titkolja, hogy a külföldön tapasztaltakat szívesen kamatoztatná idehaza.

- Belgiumban, egy brüsszeli székhelyű, futballakadémiákat auditáló vállalatnál dolgozom – mondta Pacsi Bálint. – A cég az egész világon felméri és értékeli a futballakadémiákon történő tehetségfejlesztés kritikus sikertényezőit. Emellett a saját futballedzői kurzusaimon fejlesztem a továbbtanulni vágyó edzőket. Idén eddig mindhárom tanfolyamom telt házzal zajlott le Hévízen, Kelenföldön és Szerbiában, a Nyers István Akadémián. Az előadásokon a külföldi tanulmányútjaimon és az itthon szerzett tapasztalataimat osztom meg az érdeklődőkkel, legfőképpen módszertani szemszögből. Természetesen magamat is folyamatosan fejlesztem. Nemrég értem haza Valenciából, ahol a nyártól a Bajnokok Ligájában szereplő csapat akadémiáján vettem részt egyhetes, rendkívül intenzív futballedzői kurzuson. Ami a Haladást illeti, szomorúan látom, hogy az évek alatt lépésről lépésre felépített folyamat – ami általam volt felépítve és Mészöly Géza tökéletesen menedzselte – teljesen megszakadt. Sajnos nemcsak a mérkőzéseken, hanem az edzéseken is nagyon kevésszer tűnnek fel az akadémisták. Ez nagy baj, mert az ifjúsági bajnokság és a felnőtt bajnokság közti intenzitáskülönbség felépítése egy hosszú távú folyamat. A magyar bajnokságban magyar fiatalokra van szükség, hiszen közös célunk, hogy jó magyar válogatottat építsünk, ezt középszerű légiósokkal lehetetlen. Viszont nagy örömmel láttam, hogy az akkor 16 éves Kiss Tamás gólja fordította meg a Ferencváros ellen a rossz szériát és az immár 17 éves Kiss Tamás góljával maradt az NB I-ben a Haladás. A hosszú távú folyamatok fejlesztésre szorulnak, hogy évekig örülhessenek a győzelmeknek az új stadionban a Haladás-szurkolók.

Pacsi Bálint szeretne edzősködni, több ajánlata is akadt.

- Jelenleg az elméleti oldalon dolgozom, de szeretnék újra gyakorlatban is edzősködni – jelezte Pacsi. – Tavasszal több NB II-es vezetőedzői és akadémiai ajánlatom volt, de rengeteget fejlődök Belgiumban és ez nagyobb prioritást élvez. Van mit tanulnunk nekünk, magyar edzőknek. Sok mérkőzésre kijárok idehaza, a negyedosztálytól az első osztályig mindenhol megfordultam. A legtöbbet MTK-meccseken voltam, mert jó barátomnak, Feczkó Tamásnak nagyon szorítok, boldogan láttam, hogy két év alatt két csapatot juttatott fel az első osztályba. A legutolsó meccs, ahol jártam, az U19-es bajnoki címet eldöntő Illés Akadémia-MTK mérkőzés volt. Megható volt számomra, hogy a lefújás után valamennyi szombathelyi játékos kifutott hozzám a nézőtérre és megköszönte az elmúlt négy év munkáját. Erősnek kellett lennem, hogy mind a 20 játékos szemébe könnyek nélkül tudjak belenézni. Az eddigi 23 éves edzői és pedagógusi pályafutásom egyik legszebb pillanata volt ez.

Pacsi Bálintot arról is faggattuk, mitől lehet sikeres egy hazánk lakosságához képest feleakkora lélekszámú ország – Horvátország – futballja.

- Tavaly nyáron Kiss Tamás vezérletével nyertünk U19-es tornát Zágrábban többek között a Dinamo Zágráb előtt. Ahogy Horvátországban, itthon is bátrabban kell nyúlni a fiatalokhoz, módszeresen fel kell őket építeni, hogy külföldi bajnokságokba kerüljenek, és hazatérve vezessék ki a magyar válogatottat világeseményekre; ahogy 2016-ban. Jó nézni a horvát válogatott szervezettségét, a játékosok identitástudatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában