Szent Kvirin szobrát is felavatták

2018.07.02. 11:30

Fegyveresek koszorúztak a horvátzsidányi erdei kápolnánál

A fegyveres testületek szentmiséjét tartották vasárnap a Peruska Mária kegyhelyen Csepreg és Horvátzsidány között az erdőben, ahol felavatták az emlékpark legújabb alkotását, a horvát közösség által állíttatott Szent Kvirin szobrot is.

Merklin Tímea

A Csepregi Borhölgyek is részt vettek a Peruska-kegyhelyen megrendezett eseményen Fotók: PÁS

A horvátzsidányi egyházközség, fegyveres erők, rendvédelmi szervek, tűzoltóságok, katasztrófavédelem, hagyományőrző egyesületek, lovagrendek vettek részt a háromnyelvű (magyar, horvát, német) rendezvényen, amelynek főcelebránsa Vlado Kosic sisak-i püspök volt. Mellette Dumvits István plébániai kormányzó, Bali Tibor plébános és dr. Anton Kolic nyugalmazott plébános celebráltak. A szertartáson közreműködött a horvátzsidányi Peruska Mária Énekkar, a Zsidányi Tamburások és a Kőszegfalvi Énekkar.

A misén – amelyet a Mária Rádió közvetített – feliézték Kvirinus élettörténetét, aki Sisak város szülötte volt és Szombathelyen halt vértanú halált 303-ban. Savaria scrabantiai (soproni) kapujánál építettek számára síremléket. A fegyveres testületek szentmiséjén a magyar honvédelem katonáiért szólt az imádság, hogy készek legyenek hazánk megvédésére, hogy igényük legyen az örök igazságok megismerésére, és erős lélekkel, testileg-lelkileg egészségesen készüljenek hivatásuk betöltésére. Amikor Szent Kvirin szobrához vonult a püspök és a papok, a fegyveres testületek két-két fős díszőrséget állítottak a saját védőszentjüknél, amelyet aztán megkoszorúztak. Szent Kvirin márványemlékműve után a helyi gazdák borait, illetve a pálinkákat is megszentelték.

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás szükségességéről beszélt ünnepi köszöntőjében. Ezt úgy fűzte tovább Krizmanich István, Horvátzsidány polgármestere, hogy a Szombathelyen mártírhalált halt egykori sisaki püspök közös, horvát-magyar szent, az első pannóniai szent, jelképezi azt az egymásmellé állást, ami Közép-Európa számára nélkülözhetetlen. Ágh Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta: elsősorban Szent Kvirin tisztelőjeként van jelen. Gyerekkorában a szombathelyi szalézi templomban ministrált, amelynek Kvirin a védőszentje, és amikor megismerkedett az élettörténetével, megerősítette őt a hitében, lokálpatriotizmusra tanította.

A Csepregi Borhölgyek is részt vettek a Peruska-kegyhelyen megrendezett eseményen Fotók: PÁS

Nem véletlen, hogy a Szombathelyi egyházmegye első püspöke, Szily János a Székesegyházban fő helyen jobbról, balról Szent Kvirin és Szent Márton alakját helyezte el: a kereszthajók oltárképei Savaria két nagy szentjét ábrázolják. Gugán Iván, a Magyarországi Horvát Önkormányzat elnöke elmondta: Kissné Krály Mária, a Csepregi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vetette fel, hogy a Peruska Mária kegyhely szoborparkjában a horvát közösség is állítatna szobrot. Az elhatározáshoz a Vas megyei horvátok csatlakoztak, hiszen Szent Kvirin összeköt két várost, két országot, két népet.

Elöl: Kissné Krály Mária és Ágh Péter, a háttérben a Kvirin-szobor

Képalák: Szent Kvirin szobránál jobbról Ágh Péter országgyűlési képviselő és Kissné Krály Mária, a Csepregi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

A Csepregi Borhölgyek a Peruska Mária kápolnát ölelő emlékparkban az Orbán-szobornál Fotó: Ohr Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában