ütközés

2018.07.13. 08:24

Gyrocopterrel okozott balesetet Vas megyében – Pénzbüntetést kaphat

Tavaly májusban zuhant le a gyrocopter, súlyosan megsérült a sofőrje, sokakat veszélyeztetett, most pedig vádat emeltek ellene: valószínűleg többet nem repülhet.

Bakos Ágnes

Most emelt vádat az ügyben a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség. A vád pedig: légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények.

A férfi ellen figyelmetlenül vezette a forgószárnyas repülőgépét és nekiütközött a Porpác-Csorna vasútvonal feletti nagyfeszültségű tápvezetéknek, lezuhant és súlyosan megsérült.

A nyomozás kiderítette, hogy a megengedett repülési magasságnál alacsonyabban repült a 88-as főút és a vasútvonal kereszteződésében kialakított vasúti átkelőhely felett, ezért ütközött a gyrocopter orrával a 11 méter magasságban húzódó 25 ezer Volt feszültségű tápvezetéknek, majd a 9 méter magasságban húzódó optikai kábelnek. Az ütközés következtében mindkét kábel elszakadt és visszacsapódó, valamint leeső darabjaik közvetlenül veszélyeztették a sínek mellett dolgozó két munkás testi épségét. A baleset veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát is: az állomások és a közlekedési rend távvezérlése több mint öt órára megszakadt az érintett vasúti szakaszon. Ez alatt az idő alatt egyes személyvonatok kimaradtak, más járatok ok helyett vonatpótló buszok szállították az utasokat és jelentősek voltak a késések.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség most azt javasolja a bíróságnak: ítéljék pénzbüntetésre a férfit és tiltsák el a légi járművek vezetésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában