Puskát a pofához, csövet pedig az ég felé!

2018.08.06. 07:00

Hiába próbálkozott a török az ostrommal Kőszegen, a magyar védők nem hagyták magukat

Nem vették be a törökök a várat a XII. Félhold és Telihold Kőszegi Ostromnapokon sem, Jurisics Miklós és vitézei megvédték a várost a szombati csatában.

Merklin Tímea

Idegen katonai erő semmire sem juthat egy olyan városban, ahol a kisfiúk is végvári vitéznek öltözve sétálnak. Az ostromnapok lehetőséget adott a múzeumok, éttermek ostromára is, a programokban nagy szerepet játszottak a kőszegi művészeti együttesek is. Nem jártak rosszul a vásárosok a félezer évvel későbbi hadiállapotok idején sem, jól fogyott a portékájuk, az igazi mézes puszitól a kaktuszokon, kézműves sörökön, rézkarcokon át a kerámiákig. A vár mögött a parkban rendezkedtek be a katonai táborok.

 

Vasárnap délután a polgármester Huber László minden vitéztől elköszönt, amikor nemes Jurisics Miklós szobrát megkoszorúzták. A muskétások díszlövéseket adtak le: vezényszóra emelték a „Puskát a pofához!”, a „Csövet az ég felé!”, majd a „Serpenyőt nyiss!” után a „Kakast húzz!” és az „Isten nevében tüzet adj!” vezényszó következett a várkapitány és a védők tiszteletére, akik bebizonyították a végvárak szerepét. A török janicsárok is eljöttek, hogy fejfedőt levéve a Himnuszt énekeljék a magyarok dicsőségére.

A köszönet mellé ajándékcsomagot kapott a sárvári Nádasdy, a körmendi Batthyány és a tatai Pálffy Bandérium, a Zrínyi hagyományőrzők Szigetvárról, a Gyulaffy Bandérium Csobánc várából, a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége, a helyi erők – a kőszegi darabontok és törökök –, mindenki, aki közreműködött abban, hogy az elmúlt napok történelmi játéka sikerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában