mustfok helyett savtartalom

2018.08.15. 11:30

Ilyen korai érést nem tapasztaltak még a csepregi szőlőhegyen

Korábban érik a szőlő idén, emberemlékezet óta nem tapasztaltak ilyet a csepregi szőlőhegyen.

Merklin Tímea

Horváth József egy hektáron gazdálkodik

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– A tél hosszúra nyúlt, tavasz nélkül robbantunk bele a nyárba. Május végére az összes szőlő elvirágzott.

Onnan számítjuk a tenyészidőszakot, vagyis már ez a jelenség előrevetítette, hogy korai szüret lehetséges. Szép nyár jött, a június esős volt, a július nagyon napos, meleg, ez kedvezett a szőlőnek. Ilyen korai zsendülést még a legidősebb gazdák sem láttak. A szüretek akár két-három héttel előbbre jöhetnek fajtától függően – halljuk Horváth Józseftől a szőlőjében. Balra csemegeszőlő a családnak, ahogy érik, úgy szedik. Jobbra burgundi, egészen fekete pinot noir, szeptember végén szokott ilyen színű lenni. Az új helyzetben különösen kritikus dolog az utolsó permetezési idő beállítása a várható szürethez igazítva, amit most nehéz becélozni. Pedig fontos az élelmezésügyi várakozási idő betartása

 

Horváth József egy hektáron gazdálkodik, a pinot noir mellett van zweigeltje, szürkebarátja. Ahogy mondja, az idei érett szőlők valószínűleg magas alkoholtartalommal és alacsony savtartalommal rendelkeznek majd. Kérdés, hogy mennyire érnek ki a savak, mire szüret lesz, mennyire lágyul el a bor. Fontos, hogy a fajtának megfelelően válaszszák ki az optimális szüreti időt. Ma már a borászok egy része nem is a szőlő mustfokát fi gyeli, hanem azt, hogy milyen a savtartalma. Fehérboroknál az a jó, ha magas, vörösboroknál az, ha alacsonyabb, és kissé ellágyul a bor. – Csak nagyon fegyelmezett technológiával lehet kivitelezni most azt, hogy minőségi bort kapjunk. Fajélesztők, hűtött erjesztés is szükséges – mondja Horváth József. – A szürkebarátot szeptember közepén tervezem szüretelni, a pinot noirt, a zweigeltet egykét héttel később.

Egy másik gazdához, Tóth Kálmánhoz is ellátogatunk. Rizlingszilvánija van, ami a legkorábbi érésű, épp most mért rajta 13-as mustfokot (17-esnek kell majd lennie), chardonnay-jának 15-ös a mustfoka most (20 lesz az ideá lis). A többit még nem mérte. Azt tervezi, hogy szeptember 2-án, 3-án kezdi szüretelni a rizlinget és a traminit, amit egyébként a hónap második felében szokott. A borvidék jellegzetes fajtája a kékfrankos, a gazdának ebből is sok van, nagyon szép. A cabernet-je érik be legutoljára

Most az idősebbeket sem tudjuk megkérdezni, mert az ő életükben sem volt még ilyen

A hegyen van lehetőség mezőgazdasági területeket bevonni a borvidékbe, gyarapodnak az új telepítésű szőlők. Ezt csinálja ifj. Molnár Sándor is, 1600 négyzetméteren 720 tőkével bővítette gazdaságát. Hozzáfűzi: nemrégiben meghalt az édesapja, ha látja odafentről, biztosan mosolyog. Finom vörösbort kóstolunk hordóból lopva, 2017-es „vadóc” shiraz, a csepregi hegyen csak két embernek van ilyen bora.

– Kíváncsiak vagyunk, milyen tapasztalataink lesznek az idei szüretről. Most az idősebbeket sem tudjuk megkérdezni, mert az ő életükben sem volt még ilyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában