Közös az érdek: ne legyen szemetes

2018.08.17. 07:00

Szelektív hulladékgyűjtő és új kamerarendszer is segíti majd a munkát a Parkerdőben

Két szervezet képviselőivel látogattunk ki a szombathelyi Parkerdőbe, hogy utánajárjunk a rengeteg illegális szemetelőnek, problémáknak, lehetőségeknek.

Lutor Katalin

Ilyen volt, ilyen lett – mutatják a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai (Varga Péter, Pernesz Balázs, Bándy Fruzsina és Bugán József) a szemetes és a megtisztított területet. A társaságnál nagy erőkkel dolgoznak az illegálisan lerakott hulladék eltüntetésén

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért csoport februárban alakult és rögtön több mint ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. – A csoport célja elsősorban a fi gyelemfelhívás volt – mondja Kapy Anita, a csoport egyik alapítója. Demonstrációkat szerveztek, képekkel mutatták be a szemetes és a kitisztított kirándulóhelyet, áprilisban pedig néma tiltakozást tartottak, ahol fi lmet is vetítettek a szemétszedésről, amikor kilencven önkéntes szedett tele négyszáz zsákot.

Ilyen volt, ilyen lett – mutatják a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai (Varga Péter, Pernesz Balázs, Bándy Fruzsina és Bugán József) a szemetes és a megtisztított területet. A társaságnál nagy erőkkel dolgoznak az illegálisan lerakott hulladék eltüntetésén
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Végigjártuk velük a Parkerdőt, megálltunk több szemetes beállónál, a legszörnyűbb talán egy egészben hagyott sírkő volt, névvel, dátummal. – Ide nem lehet kijönni a gyerekekkel, és azt mondani, hogy vegyük fel a földről az üdítős dobozt, mert szembejön egy kanapé – mondják az elkeseredett szemétszedők. Találunk izgalmas dolgokat: gyermekfürdető kádat, mosdókagylót, elektronikai berendezéseket, polcrendszert és precízen feltekert matracot is. Ráadásul az itt található szeméttelep nyitott, így a szél mindenfelé viszi a zacskókat, amelyek sokszor fennakadnak az ágakon. A kiskertesek szemete is hatalmas gond, hozzájuk nem jár a kukás autó, a kiskerti nyesedék pedig szinte vállig ér az erdőben. Ezt mindenkinek a saját portáján kellene kezelnie, de a mindennapos hulladék is ott végzi – az erdőben. Errefelé lomtalanítás sincs. – De nem adjuk fel – mondta a civil csoport néhány képviselője.

A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért csoport aktivistái (Kapy Anita, Andrásdi Kata és Hasznos György) pedig azt mutatják, van még mit tenni, sok a szemét az erdőkben, mindenki segítsége kellene

Mi sem tettük, így hát visszamentünk, ugyanis elkezdődött néhány folyamat, amelyeket a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai vázoltak fel nekünk. Ők kampányt indítottak Védd az erdőt, vidd haza a szemeted! szlogennel – ennek lényege, hogy az erdőből behozták a kukákat, hogy amit az emberek kihoznak az erdőbe, azt vigyék haza magukkal, majd gyűjtsék szelektíven. Konténereket helyeztek ki, azok is szelektívek, és bár látni némi keveredést, de legalább a szemét már a kukában van – mutatja a zsákokkal megpakolt, „Üveg” feliratú konténert Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója. Azt mondja, a Parkerdőből 180 köbméter szemetet szállítanak el évente az erdészet munkatársai. Viszont az ő kezük sem ér el mindenhova, a kiskerteseknek meg kellene oldaniuk az őket érintő problémákat.

Tervek vannak, rábólintásra várnak: egy modern szelektív hulladékgyűjtő biztosan kikerül, ami a földbe nyúlik majd, ezáltal kisgyermekek is könnyen használhatják. Készül az új kamerarendszer – hiszen a szankció most már elengedhetetlen – és a vizesblokk, bár vezetékes víz nincs a területen, így azt is meg kell oldani, talán jövő ilyenkor már az is rendelkezésre áll

– mondják az erdészet képviselői. A két csoport egy célért küzd: a tisztább környezetért. A csoport és az erdészet munkatársai, Illés Károly alpolgármester már leültek egyeztetni a problémákról, talán egy napon az együttműködésnek is látható jelei lesznek. Abban is egyetértenek ugyanis, hogy az energiákat nyílt levelezés helyett hasznosabb lenne a Parkerdőre fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában