aranyhalat is lehet etetni

2018.08.28. 14:00

Varázslatos világ született Kámban – Tündérkertet avattak

Kemencés tündérkert készült a faluban, az új szabadidős centrum rengeteg önkéntes munkával készült, az volt a cél, hogy egyedi legyen, és vonzza a vendégeket, de főképp a helyieket.

Pogács Mónika

Kicsik és nagyok közösen vették birtokba Kám új szabadidős központját, a kemencés tündérkertet

Fotó: Pogács Mónika

A Kám falunév köré szerkesztett szökőkút az aprócska makettekkel, a tó az aranyhalakkal, a kék fahíd felette, ahol csak úgy szemlélődni is jó, valamint a pihenők, a sétány, a kemence, a szabadtéri sütögetők kicsit tényleg kiszakítják a látogatót a mindennapokból. Szinte szigetszerűvé teszik a parkot a tűzhorgonyzott fémkeretek közé passzított kavicsos térelemek, valamint a díszkavicsok, cserjék, fák, amelyek körülrajzolják a területet.

Kicsik és nagyok közösen vették birtokba Kám új szabadidős központját, a kemencés tündérkertet
Fotó: Pogács Mónika

– Több tonna kő, kavics került a kerítésvázba, illetve a sétányokra. Rengeteg önkéntes munka van a tündérkertben. Két éven át készítettük – árulta el Mecseki Csaba polgármester, az ő ötlete nyomán készült el a látványosság. A görögkékre festett sétánykapun felirat: megköszöni az önkormányzat a kivitelezőnek, az önkénteseknek önzetlen munkájukat és a járási Start munkamintaprogram támogatását. Ezekkel a segítségekkel készülhetett a park. – A kemence, a kiülő, a kerti tó, a saját készítésű szökőkút vonzza az embereket. Azt vettem észre, sokan megállnak, hogy fotózkodjanak itt – büszkélkedett a polgármester. Tényleg látványos a kékre festett faszerkezet, a híd, a sétány, ami kicsit talán görögös életérzést ad az itt sétálóknak. A parkban pihenni, szemlélődni lehet, és ha valaki akar, etethet aranyhalakat: kéttucatnyi biztosan lakik a tóban. Ha pedig szelfi zni támad kedve a látogatónak, vagy alkalmi képeslapot készítene, a legjobb háttérnek bizonyul a kavicsokból kirakott óriás Kám felirat a szökőkúttal. Ha a vendégnek sütnivalója van, a kemence a legjobb hely ennek elkészítésre. – A tűzhorgonyzott rácsba kavicsok kerültek, aprólékos munkával kellett ezeket beigazítanunk egyesével, kettesével, de előtte magasnyomású mosással meg is kellett tisztítanunk a köveket – részletezte Mecseki Csaba a parképítő munkát. Hozzátette, céljuk egyszerű volt, azt akarták, hogy amit készítenek, az jó legyen, szép legyen, egyedi legyen, vonzza a vendégeket, de legfőképpen a helyieket. A munkák ötven százalékát közmunkások végezték el Mecseki Csabával, a polgármester ugyanis nemcsak irányított, hanem aktív fizikai munkát is végzett a parképítésben.

Az önkormányzat csaknem 8 millió forintot költött a szabadidős térre, de a társadalmi munka pénzbeli értéke ennek többszöröse volt.

Az, hogy hányan is dolgoztak önkéntes munkában a kemencés tündérkerten, meghatározhatatlan, a legpontosabb mértékegység a sok. Éppen ez az egyik legnagyobb értéke Kám új közösségi terének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában