Nem a konkurálás, hanem a kooperálás a cél

2018.09.03. 11:00

A szombathelyi BDK munkatársának előadása a győri konferencián

Hogyan lehet sok és sokféle helyismereti programot rendezni kis létszámmal? Ennek módszerével lepte meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár a szakmát a győri országos konferencián.

Merklin Tímea

Szalainé Bodor Edit a győri konferencián a BDK helyismereti gyűjteményét és annak programjait mutatta be Fotó: Mándli Gyula

Egyre hangsúlyosabb szerepet kap a kapcsolatépítő, közösségfejlesztő tevékenység a hagyományos könyvtári tevékenységek mellett; nem csak az értékőrzés, a dokumentumfeltárás és -szolgáltatás fontos. Ehhez a témához kapcsolódott Szalainé Bodor Edit előadása, aki a BDK-t képviselte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XX. országos konferenciáján.

– Azt gondolták, hogy nálunk egy team dolgozik ezen a területen, annyiféle programunkat tudtam bemutatni. Van olyan könyvtár, ahol öt-hat fős csapat van erre, de nálunk csak ketten vagyunk, és a klubjainkat úgy működtetjük, hogy szükség szerint összefogunk valakivel – mondta a helyismereti könyvtáros a szakterületéről. – Szakmai együttműködésekkel szervezzük meg a jól kitalált, népszerű programokat. Ezeket a „jó gyakorlatokat” közvetítettem a konferencián.

Szalainé Bodor Edit a győri konferencián a BDK helyismereti gyűjteményét és annak programjait mutatta be Fotó: Mándli Gyula

Az egyik ilyen az iskolásoknak szóló, interaktív várostörténeti foglalkozássorozat, amely 2010 óta megy, és most Bodó Judit beépítette a mesterpedagógiai programjába. A várostörténeti órákhoz a könyvtár helyismereti dokumentumait is felhasználják. Melyik lehet a legrégebbi épület? Ki indította az első omnibuszjáratot? Mikor látott napvilágot az első megyei napilap? Hasonló érdekes kérdésekre keresik a választ vetítettképes előadás formájában. Az általános és középiskolásoknak szánt sorozat a Szombathelyi elsők címet viseli. A helytörténeti foglalkozásokon 19. és 20. századi eredeti kötetek és újságok, fényképek, képeslapok, rajzok segítségével, egy-egy téma köré csoportosítva beszélgetnek fontos eseményekről, amelyek mérföldkövek voltak a város történetében, megismerkednek nevezetes személyekkel. Felhasználják az internetes portálokat: a könyvtár hat­ezer fotója és képeslapja érhető el az Arcanum Hungaricana adatbázisában, illetve saját adatbázisukat, a Vasi Digitális Könyvtár teljes szövegű műveit, a digitalizált hatezer aprónyomtatványt és mintegy ötszáz fotót és képeslapot is kereshetik. Az a tapasztalat, hogy a gyerekeket a papíralapú, eredeti dokumentumok varázsolják el leginkább.

Boros Ferenc médiatárossal, valamint a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel és a H+ Média és Kulturális Egyesülettel összefogva célozták meg a fiatal generációt a két éve elindított Máskép(p) fotó- és filmpályázattal. Már az ideit is kiírták, a Vas Népe is média­támogató. Bármilyen, Szombathelyhez köthető helytörténeti téma feldolgozásával lehet pályázni. A helytörténeti klubot Spiegler Tibor magángyűjtővel közösen hozták létre 2016-ban, jelenleg 170 tagja van. Évente két-három kiállítást és öt-hat előadást szerveznek, valamint közös intézményi látogatásokat tehetnek a tagok. A programokon való átlagos részvétel 80 fő. A maratoni futóval, Hodossy Péterrel Pátkai Attila, a szombathelyi futóklub vezetője beszélget szeptember 20-án. Spiegler Tibor október 2-án bemutatja, hogyan kutathatja bárki a saját családfáját, november 7-én pedig a Kioszkról beszél az építészeti sorozatban.

– Nem konkurálunk, hanem kooperálunk. Csapatban dolgozni jó – fogalmazott Szalainé Bodor Edit. – Mind­ehhez nagyon fontos Nagy Éva igazgató vezetői hozzáállása, amely megengedi, pártolja, időnként indukálja a programok létrejöttét, a sikert pedig maximálisan elismeri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában