Életet menthet

2018.09.29. 20:00

Egységes munkaruha: kíméli a saját ruhát, erősíti a céghez tartozás érzését

Láng, sav, extrém hideg, eső, egyéb káros hatások ellen is védenek a védőruházatok. Életet menthet a helyesen megválasztott láthatósági ruházat.

Tóth Kata

A Bozsoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület örül a segítségnek Fotó: Szendi Péter / VN

Munkaidejében egy hulladékgyűjtő segédmunkás nem húzhat rövidnadrágot, egy orvos sem sétálhat melegítőben a kórtermekben. A legtöbb ipari munkahelyre tilos a belépés utcai ruhában. Kopásálló anyagból készült derekas és kantáros nadrágok, kabát, kesztyű, acélbetétes bakancs, térdvédő, sisak – néhány a ruhák és védőfelszerelések közül, amiket fokozott igénybevételre, mechanikai ártalmak elleni védelemre terveztek. Kötelező-e a dolgozóknak munkaruhát biztosítani vagy csak védőruhát? Utánajártunk.

– Munkaruházat és munkavédelmi ruházat: hétköznapi elnevezései ugyanannak a dolognak. Munkaruhát nem köteles biztosítani a munkáltató, de saját belátása szerint adhat. A védőruha azonban egyéni védőfelszerelésnek minősül, amit a vállalkozás munkavédelmi megbízottja állapít meg és ír elő. Ezt kötelező biztosítani, sőt az épségének, valamint használatának ellenőrzése és szükség esetén a cseréje is törvényi kötelezettség – mondta Marton Zoltán, egy munkaruházatot és védőfelszereléseket kínáló cég ügyvezetője. Hozzátette: a védőruha láng, sav, extrém hideg, eső, vagy egyéb káros hatások, de akár csak egy egyszerű szennyeződés ellen is védheti a dolgozót. Nyílt láng, vagy szikra esetén nem választhatunk műszál tartalmú ruházatot, míg az olajos, piszkos környezetben csak az lehet hatékony. A védőruhák funkciója lehet akár a környezet védelme is a munkavállalótól: a tisztatéri ruhák meggátolják az emberről bekerülő szennyeződéseket.

Fotó: Szendi Péter

A villanyszerelőknek például ISO szabvány szerint minősített ruházatot kell viselniük, amit villamos ívkisülési tesztnek vetettek alá – meg kell védenie viselőjét a hővel és lánggal való érintkezéstől. A vezető anyagokat – cipzárak és fémgombok – le kell fedni anyaggal. Fontos a megfelelő alsóruházat viselése is. A hegesztők ruházata is minősített, de másféle szabvány szerint, ami nagyobb védelmet követel meg a hegesztéskor keletkező szikrákkal szemben, ezért van ezeken az öltözékeken kevesebb zseb és egyéb funkció. A hegesztőruházatot hegesztőköténnyel, sisakkal és kesztyűvel együtt használják.

– Ha a szabványi előírásoknak megfeleltünk, érdemes a design és a kényelem fele orientálódni. Ez részben ízlés kérdése, másrészt a jobb minőségű termékek lényegesen komfortosabbak a legolcsóbb, a szabványokat még éppen kielégítő ruházati termékeknél – mondta a szakember. Jelentős eltérés van a téli és nyári termékek között: anyagvastagság, bőség és szabásminta tekintetében sem egyformák a hidegre és a melegre tervezett ruházatok. Az pedig, hogy hány váltás ruhát kapjon egy dolgozó, erősen függ a munkakörtől, de egy általában nem elég. Marton Zoltán tapasztalata az, hogy az alkalmazottak jelentős része nem vigyáz eléggé a védőfelszerelésére. Sokan nem tudják, hogy az egyéni védőfelszerelés tisztítására, karbantartására törvény is kötelezi a munkavállalókat!

Hivatásos, önkéntes és létesítményi tűzoltók is viselik a klasszikus sötétkék bevetési védőruhát, ami többrétegű, kabátból és nadrágból áll, külső rétege láng- és hőhatás, valamint vegyi és mechanikai sérülések ellen is védő, vízlepergető textil – tudtuk meg Balogh Esztertől, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferensétől. A védőkabát erős igénybevételnek ellenálló műanyag, gyors kioldású pánikcipzárral záródik. Porelle-bélés van középen, légáteresztő. A külső rétege lángmentesített, kezelt felület, ennek hatására a hőt kevésbé érzik a tűzoltók.

A védőnadrág derékmagasítással készült. Gumírozott nadrágtartóval ellátott, hosszúsága szabályozható. A kiegészítők: sisak, védőkámzsa, a sisakba épített védőszemüveg, légzésvédő készülék (palackba sűrített levegővel), védőkesztyű- és csizma, tűzoltó mászóöv bontóbaltával, tömlőtartókötéllel. A tűzoltócsizma vízálló, hőálló, sav- és lúgálló, olajálló és antisztatikus, valamint acéllemez van a talpában, ezért nem tud rajta átszúrni szög, tüske. A ruházat és a csizma nem tud sztatikusan feltöltődni, így ha éghető folyadékban, vagy közelében gyalogol a tűzoltó, nem tudja lángra lobbantani azt. Nem olcsó dolog egyéni védőeszközökkel felszerelni egy tűzoltót: 350 és 450 ezer forint között mozog az összeg típustól és a gyártótól függően, ami természetesen a munkáltatót terheli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában