Van előzmény

2018.09.17. 11:30

Orosz körtánc kerekedett Bükön – és ez lehet a közös nyelv a továbbiakban is

Különleges kezdeményezés részesei lehettek a büki általános iskolások, ugyanis orosz körtáncot tanulhattak magától a táncos kezdeményezés kitalálójától. Van már előzménye, és lesz folytatása a rendkívüli találkozásnak.

Bakos Ágnes

Irina és Vologya táncot tanít az iskolaudvaron

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Egy nagy körbe álltak a gyerekek, aztán a nagy körből kettő, majd abból még kettő lett. Aztán jöhet a tenyérbe csapás – körülbelül így kezdődött a körtánc, amit lelkesen követtek a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola diákjai, hatodikosok és alsósok gyűltek össze múlt pénteken az iskola udvarán. Vetítéssel kezdődött a tánctanulás: láthatták a gyerekek, milyen hatalmas körökben is lehet játszani ezt a mozgássort. Itt volt a különleges körtánc ötletgazdája, Vlagyimir Samparov is, ő maga tanította be a gyerekeknek a mozdulatokat. Az ötlet, hogy a büki diákok megismerkedjenek ezzel a tánccal, Irina Nyekraszováé.

Irina és Vologya táncot tanít az iskolaudvaron
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Nyolc éve él már férjével Bükön, panziót üzemeltetnek. Tárczy Katalin tolmácsolásában, segítségével elmesélte: nagyon tetszik nekik az ország és azt szeretnék, ha szoros kapcsolat lenne Magyarország és Oroszország között, ilyen „kicsiben” is, itt Bükön. Irina úgy fogalmazott, a kultúrák dialógusa a kapcsolatteremtés legegyszerűbb formája, ahogy a tánc is szavak nélkül érthető közös nyelvet ad. Vologya, vagyis Vlagyimir Samparov szervezte hazájában a tánc mozgalmát: a gyerekek egy 2017-es videofelvételen láthatták, hogy mintegy 3 ezer embert mozgatott meg egyszerre a játék. Irina nem is tudott az egyre népszerűbb táncról, amíg Vologya Bükre nem érkezett. Itt mesélt az ugyancsak orosz szállásadójának – akinek annyira megtetszett az ötlet, hogy egy nap múlva a hotelben már táncoltak is a vendégekkel. Aztán táncba hívták büki barátaikat, ismerőseiket. És mivel elég régóta élnek itt, és hosszú távra terveznek, az iskola volt soron. Az intézménnyel egyébként is jó a kapcsolatuk, több rendezvényt szponzoráltak – mesélte. És küldetésnek tekintik az orosz kultúra megismertetését a büki gyerekek körében, tavaly például az iskola karácsonyi műsorában mutatták meg, milyen az orosz karácsony. Most pedig ez a körtánc volt soron – ezek pedig, Irina tervei szerint, egy orosz kulturális-információs központ alapjai Bükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában