Időközi önkormányzati választás

2018.10.14. 12:09

Fél hatkor 34,54 százalékos volt a szavazók aránya – Folyamatosan frissítve

Összesen 1487-en adták le voksaikat ma a 17.30-as összesítés szerint Szombathely 5. számú választókerületében az időközi választáson, ez 34,54 százalékos részvételi arányt jelent.

Nemes Judit

17:30

Az eredmény kétszáz szavazóval elmarad a négy évvel ezelőtti helyhatósági választások alkalmával a választókerületben akkor jegyzett adatoktól. Aktivitást tekintve egész napos vezetését megőrizte a Szűrcsapó Óvoda 363 szavazóval, a Gépipariban volt a legalacsonyabb a részvételi arány, 260 emberrel. Rendkívüli esemény nem történt.

A szavazásról részvételi arányokat már nem közölnek, az urnákat 19 órakor zárják.

15:00

15 óráig 1182-en mentek el szavazni az öt szavazókörben. A Szűrcsapó utcai Óvoda környéke továbbra is viszi a prímet 290-nel a szavazók számát tekintve, a sereghajtó pedig a Gépipari Szakközép Iskola környéke lett 195 voksolóval. Rendkívüli esemény egyik – tudtuk meg Dr. Károlyi Ákostól, Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Választási Irodájának vezetőjétől. Szavazni egészen 19 óráig lehet az 5. számú választókerületben, ahol az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert képviselője egy éven keresztül nem vett részt a testület munkájában. Eddig dr. Czeglédy Csaba képviselte a körzetet az önkormányzat munkájában, büntetőeljárás folyik ellene, a gyanú az állam megkárosítása, előzetes letartóztatásban van.

13:00

Szépen emelkedik a részvételi arány Szombathely 5. számú egyéni választókerületében, ahol időközi önkormányzati képviselő választást tartanak ma. 13 óráig a választásra jogosultak 21.4 százaléka adta le a szavazatát az öt szavazóhelyiségben. Továbbra is a Szűrcsapó Óvodához tartozók a legaktívabbak, a Napraforgó Bölcsődénél pedig a legalacsonyabb a részvételi arány. Összesen 4305 választópolgárt érint a mai szavazás, ők öt szavazókörben adhatják le szavazataikat: a Hétszínvirág Óvodában, a 22. szavazókörben 840-en, a Gépipari szakközépiskolában, a 25. szavazókör 821-en, a Napraforgó Bölcsődében, a 21. szavazókörben 922-en, a Szűrcsapó Óvodában, a 23. szavazókörben 889-en, a Csodaország Bölcsődében, a 24. szavazókörben pedig 833-an jogosultak voksolásra. A szavazatokat akkor lehet leadni, ha a választópolgár megfelelően igazolja személyazonosságát a lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvánnyal (a régi típusúval) vagy kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel, vagy a 2001. január 1-jét követően kiállított kártyaformátumú vezetői engedéllyel, ezek azonban csak érvényes lakcímigazolvánnyal együtt fogadhatók el.

 

11:00

Dr. Károlyi Ákostól, Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Választási Iroda vezetője elmondta, a legaktívabb eddig a 23. számú szavazókör, azaz a Szűrcsapó utcai Óvoda volt, ott 147-en adták le szavazatukat. Délelőtt két szavazókörben jártunk, és kérdeztünk meg szombathelyieket arról, miért tartják fontosnak, hogy leadják voksukat a két jelölt valamelyikére. Név nélkül nyilatkozók azt emelték ki, hogy fontosnak tartják, hogy dönthessenek a saját képviselőjükről, nem mindegy számukra, hogy ki és hogyan képviseli az érdekeiket. Mások azt remélik, az a képviselő, akire leadták a szavazatukat rendezi a környéken felvetődő problémákat.

Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert az 5. számú egyéni választókerület megválasztott képviselője egy éven keresztül nem vett részt a testület munkájában. Eddig dr. Czeglédy Csaba képviselte a körzetet az önkormányzat munkájában, büntetőeljárás folyik ellene, a gyanú az állam megkárosítása, előzetes letartóztatásban van. A Nemzeti Választási Iroda október 14-ére tűzte ki az időközi voksolást, amely összesen 4305 szombathelyit érint. Kettő jelölt neve szerepel a szavazólapon. Dr. László Győző az Éljen Szombathely! Egyesület jelöltje és dr. Melega Miklós a FIDESZ–KDNP jelöltje.

Szavazni öt szavazókörben, a Hétszínvirág Óvodában, a Gépipari szakközépiskolában, a Napraforgó Bölcsődében, a Szűrcsapó Óvodában, és a Csodaország Bölcsődében reggel hattól este hét óráig lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában