állatkórház

2018.10.16. 07:00

Aggódó gazdik – Vas megyéből Budapestre kell menni a legközelebbi éjszakai állatorvosi ügyeletért

A hivatalos állatorvosi ügyelet régen megszűnt térségünkben, viszont egy ideje már a szombathelyi állatkórház sem vállal ügyeletet. Nem érte meg. Utánajártunk, melyek az igazán komoly esetek, és hogy mit tehetnek a gazdik.

Lakosi Gabriella

Dr. Varjú Gábor azt mondja, gyakran nagyobb az ijedség, mint a baj Fotó: Nagy Jácint

Az esetek nagy részében nem sürgős esettel fordultak ügyelethez éjszaka, ez volt a tapasztalat. Hétvégén is egész nap nyitva vannak, ha nincs életveszély, nyugodtan megvárhatjuk az orvoshoz fordulással a reggelt. Mindezt dr. Varjú Gábor állatorvos mondta el, hozzátéve, hogy a problémák zöme odafigyeléssel megelőzhető.

Dr. Varjú Gábor azt mondja, gyakran nagyobb az ijedség, mint a baj Fotó: Nagy Jácint

Azonnali ellátást igényelhet azonban például egy epilepsziás roham, de az ilyen betegségben szenvedő kutyák gazdái felkészülhetnek, és tarthatnak otthon a szükséges gyógyszerekből. Szintén be kell avatkozni rövid időn belül, ha gyomorcsavarodása van a kutyának. Ezt azzal előzhetjük meg, ha figyelünk arra, hogy az intenzív mozgás és az etetés között elég idő teljen el. Az arra hajlamos kutyáknál pedig korlátozzuk a szénhidrátbevitelt. Az ugyanis a gyomorban erjedhet, ami miatt könnyebben kialakul a probléma. Gyorsan orvos kell, ha a kutyánál beindul a szülés, és császármetszés szükséges. A legtöbb tenyésztő viszont előre egyeztet az orvosokkal, így van kit hívni, ha komplikáció adódik. Bizonyos mérgezéses esetek és egy komoly sérülés is gyors beavatkozást igényel. Az aggódó gazdik ilyenkor megpróbálhatnak elérni egy állatorvost, aki rendelési időn kívül is hajlandó ellátni az állatot. Ha ez nem sikerül, csak a fővárosban van éjjel-nappal működő ügyelet. A közelben Ausztriában sincs gyorsan elérhető állatorvosi rendelés éjszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában