Civil tudósítónktól

2018.10.08. 07:00

Az éden gyümölcsét, az almát ünnepelték Felsőszölnökön

A múlt hét végén almaünnepet tartottak a Szlovén Mintagazdaságban. Sok hasznos információval gazdagodhattak a látogatók az almával kapcsolatban és lehetett kóstolni – vagy akár készíteni – almás rétest is.

Horváth R. László

Közös munkával készül az almás rétes Fotó: HRL

A Szlovén Rábavidék egyik legfontosabb terménye az alma, feldolgozása, hasznosítása az itt élő emberek fontos tevékenysége. Több mint két tucat, egykor a Rábavidéken őshonos, és már az utóbbi időben majdnem elfeledett almafajtát ismerhettek meg az érdeklődők a felsőszölnöki mintagazdaságban, ahol három év után az idei bő almatermés is okot adott az ünneplésre. Szinte mázsaszám termett a vidéken a jonagold, az idared és topáz. Az orfalui kertekből származó csörgő-, a cigány-, és a koszosalma illata már messziről hívta-csábította a határon innen és túlról érkezett látogatókat.

Közös munkával készül az almás rétes Fotó: HRL

Holecz László az ideiglenesen, szalmabálákból készített asztalokon huszonkétféle-fajta almával mutatta be a környék gazdag gyümölcskínálatát, köztük a népmesékből is ismert aranyalmát. Megtudtuk, hogy az alma a népi gyógyászatban is jelentős szerepet tölt be. Télen olcsó és hasznos vitaminforrást biztosít, és nem utolsósorban a májra is igen jótékony hatással van. Ha sokáig szeretnénk élvezni az almáskertek termését, célszerű a gyümölcsöt hűvös, de fagymentes helyen tárolni. A kora délutáni órákban a helyben készített, a vendégek által ízesített almás rétest is meg lehetett kóstolni. A bátrabbak kipróbálhatták a rétestészta nyújtását is. A bibliai gyümölcs ünnepe jókedvű beszélgetéssel és bállal ért véget Felsőszölnökön. A talp alá valóról a Szlovéniából érkezett Štrk együttes gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában