Gyerekkorban kell megszeretni

2018.10.17. 07:00

Napi egy kanál mézzel is sokat tehetünk az egészségünkért

Országos kampányt indítanak a mézfogyasztás népszerűsítésére. Van, aki a mézes reggeliken ismeri és szereti meg a mézet.

Budai Dávid

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt húszezer tonnából jelenleg csupán hétezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrár­marketing Centrum (AMC) együttműködésében. Nagy István agrárminiszter a kampány hétfői Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, idén közepes mennyiségű mézet állítottak elő a méhészek az előző évekhez képest, viszont a megtermelt méz kiváló minőségű. Magyarország méznagyhatalomnak számít, Európában itt a második legnagyobb a méhsűrűség, ugyanakkor a mézfogyasztásban még nem szerepel az ország az élen. Belföldön mintegy húszezer méhész 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodik – tette hozzá. Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fiatalokat a közösségi médián keresztül szólítják meg. Kiemelte, hogy a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés mintegy 85 százaléka függ a beporzástól, ami nélkül az élelmiszerellátási lánc is felborulhat. Bross Péter, az OMME elnöke beszédében kifejtette, ha a magyarok 60-70 százaléka minden reggel egy teáskanál mézet megenne, akkor a Magyarországon termelt összes méz elfogyna.

Horváth Antal méhész elmondta, a méz nagyjából ugyanazon az
áron mozog öt éve Fotó: Archív/Unger Tamás

– Amióta vannak mézet népszerűsítő kampányok, érzékelhetően megnőtt a mézfogyasztási kedv – számolt be tapasztalatairól a megye egyik legismertebb méhésze, a Sárvár környékén, mintegy kétszáz méhcsaláddal gazdálkodó Horváth Antal okleveles méhész. – Volt olyan 12 éves gyerek, aki még soha nem evett mézet, de egy mézes reggelin háromszor is sorba állt – mesélte. A jövő vásárlói és mézfogyasztói a gyerekek, így elsősorban rájuk kell koncentrálni, velük kell megismertetni a mézet. Ilyenkor mindig hangsúlyozzuk, hogy a méz kikristályosodása nem baj, sőt ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy valódi mézzel van dolgunk. A kristályosodásra leginkább hajlamos méz, egyébként a repceméz, de minden méz nagyon egészséges és megfelelő tárolás esetén gyakorlatilag soha nem romlik meg – fogalmazott a szakember.

A méz beltartalmi értékeit soha nem vitatta senki, sokan a méz magas árával magyarázzák, hogy keveset fogyasztanak belőle. Horváth Antal szerint azonban ez többnyire csak kifogás, a méz öt éve nagyjából ugyanazon az áron mozog, pár gombóc fagyi árából fél kiló mézet lehet venni. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, valóban nem sokat változott az, hogy mennyibe kerül a méz. Öt év alatt alig több mint százforintos ingadozás volt az októberi árakban, a méz ára ugyanis az év más-más időszakában – akárcsak a hal, vagy a tojás esetében – kisebb eltérést mutathat.

Ezek is érdekelhetik