A funkció, a dizájn és a kényelem

2018.11.18. 07:00

Hogyan válasszunk étkezőasztalt?

Mindennapjaink meghatározó pontjai az étkezések. Bár hétköznap kevés alkalom jut a reggeli, az ebéd vagy a vacsora ebédlőasztalnál történő elfogyasztására, hétvégén igyekszünk megadni a módját, és a családdal körülülve, beszélgetve az asztal nemcsak az étkezést szolgálja, hanem a társasági események, a vendégek fogadásának helyszínévé, központjává is válik.

Nemes Judit

Fontos, hogy hányan ülik körül

Fotó: Shutterstock

Lakásátalakításnál, -felújítás­nál a konyha és az étkező kialakítása sarkalatos pont: a legtöbben lehet, hogy először a lehető legegyszerűbb döntésnek tartják az elképzelésükhöz az étkezőasztal kiválasztását, és az üzletben döbbennek rá az opciók sokszínűségére: a funkción és a méreten kívül a dizájn és a kényelem is meghatározza a választást. A választásnál érvényesül a lakás berendezését meghatározó stílus és természetesen az, hányan fogják majd körülvenni, mekkora bútordarab fér el a helyiségben.

Fontos, hogy hányan ülik körül
Fotó: Shutterstock

Az étkezőasztalt a mai trendeknek megfelelően nem rejtegetik, sokkal inkább hangsúlyos részévé teszik a szobának: egyedi formatervezéssel, meglepő szín- és anyagválasztással, festési technikával, eltérő kialakítású székekkel ellátottak egyaránt beszerezhetők a klasszikus darabok mellett. A padlótól számított magasságuk nagyjából 70-75 centiméter körüli, ezen valamelyest lehet változtatni a barkácsboltokban kapható ki­egészítőkkel, ám fontosabb arra figyelni, hogy mellette ülve a lábunknak legyen elegendő helye, azaz minimum 60 centiméter maradjon a padló és a káva között.

Ha már kényelem, a forma sem mindegy: a sokszög, a kör és az ovális forma nehezíti a választást. Fogódzkodónk a létszám lehet: egy pár vagy négytagú család esetében célszerűbb kisebb, négyzet vagy kör alakú asztallapot választani: nem szeparálja el a beszélgető feleket. A nagyobb felületet az alkalmanként várható nagyobb társaság indokolhatja, ha kibővíthető asztalt választunk, helyet takaríthatunk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában