Jubileum

2018.11.15. 07:00

Jubilált a szombathelyi központ – felújított épületben ünnepelhették meg a 25. évfordulót

Megünnepelték a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának megalakulását.

Nemes Judit

Balra dr. Puskás Tivadar polgármester, jobbra Veres András volt megyés püspök a jubileumi ünnepségen

Fotó: Cseh Gábor/szombathely.hu

1993-től képeznek hittanárokat és katekétákat a vasi megyeszékhelyen. Az ünnepségen nemcsak a jubileumra emlékeztek, megáldották a 160 millió forintból felújított intézményt is. Nemrég tartották a Szily János utcai épületben az ünnepséget, ahol visszatekintettek fennállásuk 25. évfordulójára. Dr. Németh Norbert igazgató köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy dr. Konkoly István akkori megyés püspök ötlete nyomán vetődött fel annak a lehetősége, hogy vallási tárgyú felsőoktatási képzés elérhető legyen a térségben.

Balra dr. Puskás Tivadar polgármester, jobbra Veres András volt megyés püspök a jubileumi ünnepségen
Fotó: Cseh Gábor/szombathely.hu

 

Később bővítették a képzési palettát: együttműködési megállapodást kötöttek a Berzsenyi főiskolával, ennek révén hallgatóik közismereti szakokat is felvehettek. Németh Norbert kiemelte: ez az együttműködés a mai napig működik (az ELTE-vel). Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök beszédében Martin Buber vallásfilozófus gondolatát osztotta meg a vendégekkel, miszerint egy kultúra addig él, amíg kapcsolatban van azzal az éltető titokkal, amelyből létrejött. Hozzátette: kultúránk ebből a titokból született. Azt mondta, a teológia látszólag egy teljesen haszontalan, mégis a legfontosabbnak számító tudomány. Megtanítja az embernek, hogy Isten az egyetlen szikla, amire építeni lehet.

Az ünnepségen részt vevő dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Balázsy Péter megyei jegyző a városi és a megyei közgyűlések okleveleit adták át Németh Norbertnek. Dr. Németh István, az ELTE SEK koordinációs rektorhelyettese beszédében az együttműködést méltatta. A felújított épületet dr. Veres András korábbi szombathelyi, jelenlegi győri megyés püspök áldotta meg, majd a Székesegyház Madonna-kápolnájában szentmisével adtak hálát az központ fennállásáért. Az ünnepségre elkészültek az épület belső tereinek felújításával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában