Lakói lettek a sírkertnek

2018.11.06. 17:15

Újra őzek legelésznek a Jáki úti temetőben

Egy titkos „jótevőnek” köszönhetően újra őzek garázdálkodnak a Jáki úti temetőben. Méghozzá nem is akárhogy: a jószágok ezúttal egyenesen a lakói lettek a sírkertnek.

Tersztyánszky Krisztina

Kiskós Ferenc ügyvezető mutatja a korábban felállított, majd szétvágott kerítést. Mára újra megjavították a védőhálót, de néhány őz a temetőben rekedt

Fotó: Unger Tamás

Áprilisában, egy panaszos levél nyomán írtunk a temetőben uralkodó állapotokról, a vadak ugyanis rendszeresen leették a szélső sírokra rakott virágokat. Akkor Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője gyors segítséget ígért, ami meg is érkezett. Júliusban adták át azt a 750 méter hosszú kerítést, amit a társaság saját költségén húzatott fel a sírkert és a temetőhöz tartozó, fás-bokros tartalék terület között.

Az utóbbi időszakban azonban újra megszaporodtak a panaszok: nincs nap, hogy az ügyvezetőhöz ne érkezne felháborodott családtag, akik újra a sírra tett virágok letarolását nehezményezik. Lapunkat is megkeresték. Mi történhetett?

Az ügyvezető készséggel tájékoztat: nem sokkal a kerítés megépülése után valaki „megsajnálta” az őzikéket, és mintegy 10-12 méteren levágta, lefeszítette az 1,6 millió forintos költséggel megépített vadhálót. Amikor ezt a temető gondozói kijavították, néhány állat a temetőben rekedt. Hiába hívták össze valamennyi kollegát, nem sikerült az őzeket kihajtani a megbontott kerítésen, szertesztét futottak.

Aztán egy hétvégén a Ják-Sorok Vadásztársaság vadászai is megpróbálták ugyanezt.

Kiskós Ferenc ügyvezető mutatja a korábban felállított, majd szétvágott kerítést. Mára újra megjavították a védőhálót, de néhány őz a temetőben rekedt
Fotó: Unger Tamás

 

A kutyás hajtással – tudtuk meg Gál László vadásztól – négy őzet sikerült kiterelni a két kerítés közötti erdősávba, három azonban annyira ellenszegült, hogy már az ember ellen fordulhatott volna. Ők a mai napig a temetőben legelésznek. A kilövés lehet az egyetlen módja az eltávolításuknak. Ehhez írásban kell kérni a terület tulajdonosának engedélyét, amit Kiskós Ferenc meg is tett, és október 30-i dátummal meg is érkezett dr. Puskás Tivadar engedélye a vadak szükség szerinti elejtésére. Most még meg kell keresni a rendőrséget, hogy megegyezzenek az időpontban, a szükséges óvintézkedésekben. A temető vezetője azonban még így sem nyugodt, mert az engedélyező javasolja a kapcsolatfevételt az állatvédőkkel, akikkel lehet, újabb csatát kell majd vívni. A kilövési engedély február 28-áig érvényes.

Megnyugtatásul a vadász elmondta: ha valaki véletlenül kóborló őzikével találkozik a sírok között, nem kell megijednie: az őz, ha nem kergetik, nem hajtják, nem keresi az ember közelségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában