Életre keltették a hagyományokat

2018.12.03. 14:00

Az ünnepi, adventi időszakhoz kapcsolódóan műhelyfoglalkozásokat tartottak Szentgotthárdon

Advent a szlovén Rába-vidéken címmel szervezett találkozót november utolsó hétvégéjén a Szlovének Házában a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület. A rendezvény egyúttal a civil szervezet évzáró rendezvénye is volt. A meghitt hangulatú délutánon a téli időszak ünnepkörei kapcsán számos hagyományt elevenítettek fel az egyesület tagjai.

Vas Népe

A tradicionális szlovén népzenét játszó Vetrnica együttes hangulatos műsort adott Fotó: VN/Horváth R. László

A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület tagjainak eltökélt célja, hogy elődeink tapasztalatát, gasztronómiai, valamint népzenei és hitbéli kultúráját megőrizzék, és lehetőségeikhez mérten továbbadják a következő nemzedékeknek. Ennek jegyében az utóbbi időszakban egy úgynevezett adventváró programsorozatban is számtalan műhelyfoglalkozást tartottak közösen a magyarországi, illetve a szlovéniai általános iskolák diákjaival. Ellátogattak a különböző oktatási intézményekbe, ahol a mézeskalács díszítéssel, adventi koszorúkötéssel és más hagyományos tevékenységekkel ismertették meg a diákokat. Ezzel párhuzamosan adventi énekeket kutattak fel a magyarországi szlovének lakta településeken. Befejezésül az egyesület meghívott szlovéniai vendégekkel együtt tartott projektzáró ünnepséget a szentgotthárdi Szlovének Házában. Itt Fodor Klára elnökasszony számolt be az elmúlt hetek tevékenységéről, és levetítették az erről készült kisfilmet is. A program kultúrműsorral folytatódott. A tradicionális szlovén népzenét játszó Vetrnica együttes hangulatos műsora után Wilhelm Hribernik dolenci plébános az Úrjövetre való lelki felkészülésről, az elcsendesedésről beszélt. Majd Ropos Mihály, „a vasi szlovének fotósa” elevenítette fel az ünnepvárással kapcsolatos gyermekkori emlékeit. A 85 éves, Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjas Miska bácsi a szeretet fontosságáról beszélt. A régmúlt emlékek felelevenítését követően a Magyarországi Szlovének Szövetsége apátistvánfalvi egyházi énekkara a hagyományőrzés jegyében rábavidéki adventi egyházi énekeket adott elő.

A tradicionális szlovén népzenét játszó Vetrnica együttes hangulatos műsort adott Fotó: VN/Horváth R. László

Bemutatkozott a Máyer Margit vezetésével a közelmúltban alakult egyesületi énekkar is. A kulturális műsort követően pedig a gyakorlatban is feléledt a múlt: a jelenlévő gyerekekkel együtt mézeskalácsot „írtak”, és asztaldíszt készített a népes ünneplő gyülekezet. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló, Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetség elnöke és dr. Boris Jesih főkonzul. Hirnök József kérdésünkre válaszolva elmondta, a karácsonyváró programok folytatódnak Szentgotthárdon. December 8-án, szombaton a Szlovén Kulturális Központban karácsonyi dalokkal, mézeskalács-készítéssel várják az érdeklődőket. A kulturális műsorban fellép a szlovéniai Zarja női énekegyüttes, valamint a felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskar. A kuzmai (Szlovénia) általános iskola tanulói betlehemezéssel idézik fel a vidék karácsonyváró-hagyományát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában