karácsonyvárás

2018.12.10. 10:18

Még két adventi hétvégén várják a vasváriakat

Cséri Alexandra, az „Üss a hasadra” Színpad tagja lobbantotta lángra advent második gyertyáját Vasváron. Jótékonysági vásárra is alkalom volt az összejövetel.

Pogács Mónika

– Advent második hétvégéjén ismét kiderült, mennyire igénylik az itt élők ezt a közösségi élményt, a találkozások, beszélgetések lehetőségét. Nagyon sokan jöttek el – mondta Tóth Balázs. A polgármester hozzátette: fontos identitásképző lehetőségnek tartja a decemberi adventi programok sorát. Az itt szerzett közösségi élmények hatására szoros kötődés alakulhat ki az itt élőkben a városhoz. A fiatalokat, ha el is mennek, ezek az emlékek hazahívják, visszaszólítják az ünnepek idejére és azon túl is.

A Kalinkó Népdalkör tagjai léptek fel advent második vasárnapján, valamint az „Üss a hasadra” Színpad és a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A vasváriakat a Ficánkoló Óvoda és Mocorgó Bölcsőde, az ovi szülői közössége és a Kisdedóvó Egyesület önkéntesei látták vendégül forró teára. Jótékonysági vásárt is tartottak, ahol a forralt borért befolyt összeget a vasvári Kisdedóvó Egyesület javára ajánlották fel a szervezők.

Fotó: Horváth Balázs

Felmerült az ötlet, hogy a jövőben a forralt boros, teázós délutánokat ki kellene bővíteni a hét több napjára is az advent időszakában, a civilek által szervezett programok ugyanis összekovácsolják a városlakókat. A programidő bővítésére már idén is tettek kísérletet több szabadtéri, hét közbeni esemény szervezésével. Idén még két adventi vasárnapi hétvégét hirdetett meg a város a Fő téren. A műsorokat a város művészeti csoportjai adják majd. Érdekesség lesz a december 23-ai rendezvény, amikor a város idei újszülöttjeit köszöntik a Születés Fájánál.

– Hagyomány, hogy advent egyik vasárnapján az esztendőben újonnan született gyermekeknek és szüleiknek egy gravírozott szívecskét adunk át. Tavaly több mint harminc ilyen plakett készült. A számok idén is biztatóak, de csak december 23-án hozzuk őket nyilvánosságra – mondta büszkén Tóth Balázs polgármester kifejezve reményét, hogy a város demográfiai mutatói kedvező irányba mozdulnak.

Az adventi vasárnapok és az év vége rendezvényeit csaknem húsz hétközi program, koncert, színházi esemény, jótékonysági összejövetel és előadás kíséri. Egy másik érdekesség a kiegészítő programok közt keresendő: december 18-án ismét lesz Ablakos Koncert, amikor az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei a kolostorépület Fő térre nyíló emeleti ablakaiból adnak hangversenyt kórusukkal, hangszeres kísérettel. Ugyancsak érdekesnek ígérkezik a december 16-ai hétvége. Akkor az egykor a városban működő domonkos rendnek állítanak emléket könyvbemutatókkal, előadásokkal, valamint a domonkosok specialitását bemutató mézbor és dominikáner sütemény kóstoltatásával.

Ezek is érdekelhetik