tervek

2019.01.24. 07:00

Érdemes pályázni: 21 vasi már nyert – A megyei vadászkamara küldöttgyűlése

A tavaly elvégzett munkáról, az idei tervekről, jogszabályváltozásokról, a vadgazdálkodási alapból elnyerhető pályázati forrásokról és az afrikai sertéspestis elleni védekezésről is szó volt a megyei vadászkamara küldöttgyűlésén.

Nagy Ildikó

Gagyi István, a megyei vadászkamara elnöke Fotó: HB

Vadászvizsgák, lövészversenyek, szakmai továbbképzések, jubiláló vadásztársaságok ünnepségei, trófeaszemle: sűrű évük volt tavaly a vasi vadászoknak – ez is kiderült Gagyi István elnök beszámolójából a megyei vadászkamara keddi küldöttgyűlésén. Az összegzés szerint tavaly Vas megyében 2167 vadász volt – közülük 113 nő. 2018-ban hat alkalommal szerveztek vadászvizsgát a megyében, azokon összesen 118-an vettek részt, és 75 jelentkezőnek sikerült is teljesítenie a követelményeket. Gagyi István az idei programok közül a közelgő vadászbált is megemlítette, amelyet – a hagyományokhoz híven – Bükfürdőn, a Fürdő étteremben rendeznek meg február 9-én. Eldőlt az is, hogy a 2019-es megyei vadásznapot Körmenden tartják majd.

Kenesei István, a megyei vadászkamara titkára a vadászati törvény 2019. január 11-én hatályba lépett fontosabb módosításairól tájékoztatta a küldötteket. Beszélt arról, hogy a vadgazdálkodási táj­egység módosítása az üzemtervi időszakon belül egy alkalommal kezdeményezhető, persze csak indokolt esetben. Vas megyében két területen, az Őrségben és a Répce mellett éltek ezzel a lehetőséggel. Újdonság az is, hogy akik vadászíjjal, ragadozó madárral vagy agárral vadásznak, azoknak a vadászvizsgán nem kell fegyverismeretből vizsgázniuk. Új elem, hogy mostantól ha közjegyző rendel ki szakértőt vadkárbecslésre, a szakértő köteles értesíteni a vadászatra jogosultat. Fontos tudni azt is, hogy a jövőben a vadkáralap a március 1-jétől október 31-éig ténylegesen kifizetett vadkár­összeggel csökkenthető.

Gagyi István, a megyei vadászkamara elnöke Fotó: HB

Nagy László, a megyei vadászkamara vadvédelmi és vadgazdálkodási bizottságának elnöke az Országos Vadgazdálkodási Alapból elnyerhető támogatásokra hívta fel a jelenlévők figyelmét. Az országosan beérkezett 863 pályázat közül 645 sikeres volt – a vadászatra jogosultak összesen 583 millió forintot költhetnek fejlesztésekre. (Hogy pontosan mire, az infografikánkból kiderül.) Vas megyében 21 fejlesztés valósulhat meg e forrásból. A bizottsági elnök szólt arról is, hogy megjelent a mezőgazdasági és erdőgazdasági vadkárbecslési protokoll, mindkettő elérhető az interneten.

Varsányi László, a Szombathelyi Járási Hivatal földművelésügyi osztályának vezetője elmondta: a Vas megyei vadászatra jogosultak mindegyike benyújtotta határidőre a vadgazdálkodási ütemtervet, és a kilövési tervekben előírt kötelezettségeiket is teljesíteni fogják.

Dr. Lorencz András állat­egész­ségügyi felügyelő, az Országos Járványvédelmi Központ tagja az afrikai sertéspestis elleni védekezésről beszélt, előadásában a vadászok legfontosabb teendőire hívta fel a figyelmet. (Erre a témára hamarosan visszatérünk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában