Szombathely a középmezőnyben

2019.01.18. 07:00

Három év alatt a háromszorosára nőtt a lakásépítési kedv Szombathelyen

Rengeteg lakás épült az elmúlt három évben. Szombathelyen is sok az új lakás, négyzetméter­árban pedig a középmezőnyhöz tartozunk.

VN

Fotó: Illusztráció

A teljes európai mezőnyből is kiemelkedik a magyar piac a lakásépítési kedv alapján. A 2015-ös szinthez képest ugyanis Magyarországon a múlt év harmadik negyedévére 240 százalékkal, több mint háromszorosára nőtt a leg­alább kétlakásos lakóházakra kiadott engedélyek száma. Ennél jobb eredményt az európai piacon csak Írország és Málta ért el – derül ki az ingatlan.com legfrissebb – az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatait feldolgozó – összefoglalójából.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a múlt év első 11 hónapjában csaknem 3300 darab legalább kétlakásos lakóépület kapott engedélyt, ami 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ezekben az épületekben viszont csak 7 százalékkal nőtt az építési engedélyt kapott lakások száma. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy 2019-ben és az ezt követő években leginkább a kisebb, 6–8 lakásos társasházak építése élénkülhet. A szakember a lakásépítési trendekről elmondta, tavaly novemberig bizonytalan volt a kedvezményes lakásépítési áfa sorsa. Akkor derült ki, hogy a 2018. november 1-jén építési engedéllyel rendelkező lakóingatlanok eladására a korábbi szabályozásban szereplő 2019 végi határidő helyett 2023 végéig vonatkozik a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs.

MW-grafika

Ez a hosszabbítás levegőhöz juttatta a munkaerő- és kapacitáshiánnyal küzdő lakásépítési ágazatot, azaz véget vetett a kapkodásnak és élénken tartotta a lakásépítési kedvet is. A portál adatai szerint január elején Budapesten több mint 2200, a vidéki nagyvárosokban több mint 800 új építésű ingatlanhirdetésből áll a kínálat. Ez azt jelenti, hogy 2018 januárjához képest a fővárosban stagnált a kínálat, a megyeszékhelyeken viszont 81 százalékkal emelkedett az új építésű ingatlanok hirdetéseinek száma. Budapesten az új lakások és házak átlagos négyzetméterára január elején 781 ezer forint volt, a vasi megyeszékhelyen 430 ezer forint, ezzel Szombathely a közepén helyezkedik el annak a 18-as – köztük a fővárosi adatokat is tartalmazó – listának, ahol az ingatlanhirdetési oldal megyeszékhelyek és nagyvárosok négyzetméterárait veti össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában