Az érték, a nemzeti jegyek lényegesek

2019.01.05. 07:00

V. Németh Zsolt szerint az értékek számbavételéhez aktualitást ad az európai parlamenti választás

Hagyományok megélése, biológiai-ökológiai sokszínűség, infrastrukturális fejlesztések sora és személyes számvetés – értékek mentén összegezte 2018-at V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

Bakos Ágnes

V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő évet értékelt Fotó: Szendi Péter

HANGSÚLYOK

– Az év vége önkéntelenül is számvetésre sarkall. Szerintem mindig helyes, ha ezt értékek mentén tesszük, ügyelünk a hangsúlyokra. Ilyenkor év végén nem csak az a fontos, hogy fölsoroljuk a sikereket a melléjük rendelt összegekkel, milliárdokkal – kezdte a 2018-as számvetést V. Németh Zsolt. Szerinte a fejlesztési források lélektelen sorolása helyett, mellett, szót kell ejteni a hangsúlyokról, amelyeket meghatároztunk akár a közösség, akár a saját életünkben. – Ez az esztendő sikerekkel és megpróbáltatásokkal teli év volt. Egyrészt egy sikeres választáson vagyunk túl, ahol harmadszorra sikerült a dobogó második fokára felállnom, hiszen az országban a második legmagasabb támogatottsággal nyertem el a mandátumot, ezért köszönet a választóknak. De nem biztos, hogy 2018-ra majd erről fogok emlékezni, hiszen ebben az esztendőben veszítettem el az ikertestvéremet, amely révén az ember szintén számvetést készít. Hogy mi fontos, és mi kevésbé fontos az életben, a hangsúlyokat máshová teszi – mondta.

BERUHÁZÁSOK

A legnagyobb forrásokat, a leglátványosabb beruházásokat ebben a térségben az infrastrukturális fejlesztések jelentik – sorolta a képviselő. Elindult az M8-as autóút kivitelezése, szennyvízcsatorna-hálózatok épülnek Jánosháza térségében, elkészült a Szentgotthárd-máriaújfalui csatorna és több más helyen árvízvédelmi fejlesztések teszik biztonságosabbá a térségben élők életét. Az egészségügyi fejlesztéseket is említette, így az orvosi rendelőt Szentpéterfán, Őrimagyarósdon, Nádasdon, Magyarlakon. – Fontosak és hangsúlyosak a beruházások között, amelyek a felnövekvő generációt segítik, a családokat erősítik, hiszen bölcsődék, óvodák korszerűsítése, bővítése történt – mondta még a fejlesztések között. Bajánsenyét, Vasvárt, Őriszentpétert, Iváncot és Egyházasrádócot sorolta, és iskolafejlesztéseket is számba vett: Csákánydoroszlót, Győrvárt, Jánosházát, Csehimindszentet és Körmendet is említette V. Németh Zsolt.

– Mindezek mellett fontos, hogy a fenntartható fejlődést, a biológiai, ökológiai sokszínűség fenntartását szolgáljuk – mondta, és emlékeztetett, hogy 2018-ban elkészült a Natura2000 látogatóközpont az Őrségi Nemzeti Parkban, és arra is, hogy a döröskei tó a nemzeti park vagyonkezelésébe került. Sorolta még, hogy őshonos gyümölcsfákat ültetnek megyeszerte, a zártkerti programban pedig több szőlőhegyen újra pezsgő élet indult.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő évet értékelt Fotó: Szendi Péter

ÉRTÉKEK

– Legalább ennyire fontos, hogy az értékeinket számba vegyük, ennek aktualitást ad a jövő évi európai parlamenti választás is, hiszen a kérdés most az, hogy vajon mi a fontosabb? Fontosak-e a nemzeti jegyek, karakterek, vagy csak az, ami ebből beilleszthető egy európai értékrendbe – hangsúlyozta a képviselő.

– Én azok közé tartozom, akik azt mondják, hogy fontosak a nemzeti jegyek. Nemcsak egy nemzet, egy megye karaktere, hanem a legkisebb település sajátosságai is. Örvendetes, hogy Vas megyében és ebben a térségben számos önkormányzat látta meg ebben a lehetőséget, számos település kutatja a múltját, választja ki a rég- és a közelmúltból azokat az elemeket, amelyekből felépíthető egy 21. századi új karakter – hangsúlyozta. Példaként a szőceiek mákos hagyományának felelevenítését emelte ki, de számos másik település élt a hungarikumpályázat lehetőségeivel. A kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos szerint már az is előrevisz, ha összegzik a települések, hogy mijük van. Ide kapcsolódhat a zártkert is: előkeresnek olyan hagyományt, amelyet közösen meg tudnak élni. – Több települést látok, mint harminc éve, ahol a folklórnak, néptáncnak reneszánsza van. Ez akkor a legeredményesebb, leghasznosabb, ha saját hagyományaikat meg tudják ismerni – emelte ki. Itt említette még 2018-ból, hogy ötvenéves lett a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes. Szerinte ez az együttes a legjobb példa arra, hogyan kell frissen tartani a népi kultúrát, és hogyan kell a népi hagyományt megélni.

MAGYAR KARAKTER

– Fontos, hogy továbbra is támogassuk a kis közösségeket, hogy gyűjtsék, rendszerezzék értékeiket, de még inkább válasszák ki azokat, amelyekkel a 21. század elején is azonosítani tudják magukat, különlegessé és szerethetővé tenni településüket, közösségüket – mondta az értékekről. Szerinte az kell, hogy a hungarikummozgalom egészséges hazaszeretetet indukáljon akkor, amikor, mint fogalmazott, egész Európában értékválsággal nézünk szembe. – Így alkalmunk lesz feltenni a kérdést, mi az a magyar karakter, ami gazdagítja egész Európát. Akár gasztronómiában, zenében, tánckultúrában, találmányokban – summázta. – Ugyancsak értékrendet is választunk, amikor megújítjuk a szakrális tereket, elég csak Sorokpolány, Nagytilaj, Vasvár templomfelújításaira gondolni, vagy a szentgotthárdira, a jáki templom felújításának folytatására – mondta. Kiemelte még a térségben élő kisebbségek hagyományainak megélését, akár a horvátokét Szentpéterfán, akár a szlovén nemzetiség értékeit Szentgotthárd környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában