Vasi életműdíj

2019.02.26. 20:00

Az ápolók ünnepén – Életüket másoknak szentelve, önzetlenül segítenek

A magyar ápolók napja alkalmából megrendezett ünnepségen adták át a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vasi életműdíját, amelyet Halász Zoltánné vehetett át.

Budai Dávid

Fotó: Unger Tamás

A magyar ápolók napja alkalmából rendeztek ünnepséget és szakmai továbbképzést tegnap a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Az eseményen jelen volt V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, aki köszöntőjében kiemelte: kormányzati cél az ápolói szakma minél nagyobb társadalmi megbecsültségének elérése. A 2016–2022-ig terjedő szakdolgozói bérrendezési program, valamint a közép- és felsőfokú oktatásban alkalmazott ösztöndíjprogramok is ennek érdekében születtek meg.

Elhangzott: eddig több mint ezer ápolónak készülő diákot támogatott a kormányzat, több mint 420 millió forinttal. A mesterképzésben pedig az az ösztöndíj nyújt segítséget, amely tanulmányi eredménytől függően akár 640 ezer forint is lehet félévente; mindehhez éppen most indult el ismét az Ápoló Leszek ösztöndíjprogram, amelyben havi 40 ezer forintot kaphatnak a diákok.

– Alig lehet néhány olyan szakma, amelynél valamely nemes cél érdekében, vagy magáért az életért küzdve többet kell adni, mint csupán egy szakmának az alapos ismeretét. Itt egyszerre kell szellemileg és fizikailag is erőfeszítést tenni – fogalmazott V. Németh Zsolt.

 

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere beszédében szintén az ápolói hivatás nehézségeire mutatott rá: – Hol infúziót kell cserélni, hol takarót kell simítani, egyszerre van jelen a fizikai és lelki megterhelés. Az ápolóknak naponta találkozniuk kell az emberi elesettség olyan mértékével, amivel az átlagember nem találkozik. Nem lehet elégszer köszönetet mondani ezért a munkáért – hangsúlyozta.

– Azokat ünnepeljük, akik életüket másoknak szentelve önzetlenül képesek segíteni embertársaiknak, és ezt a segítségnyújtást élethivatásul választották – mondta Marton Ferenc, a Vas megyei közgyűlés alelnöke, majd felidézte dr. Dollinger Gyula alakját, aki az első világháború alatt megszervezte az önkéntes ápolónői rendszert.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos szervezetét az eseményen Vörösmarty Attila képviselte, aki emlékeztetett rá, hogy hivatalosan 2014 óta ünnepeljük a magyar ápolókat Kossuth Zsuzsanna – a 48–49-es forradalom és szabadságharc főápolónője – februári születésnapjához kapcsolódva. A kamara Vas megyei szervezete idén életműdíjat adott át. Az elismerést olyan szakember kaphatja meg, akinek pályafutása példaként szolgálhat a kollégái előtt.

A rangos elismerést ezúttal Halász Zoltánné, a Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Szakképző Intézet nyugalmazott szakoktatója kapta, aki ápolói szakképesítését 1963-ban szerezte meg. Méltatása során egyebek mellett elhangzott: példamutató, gazdag szakmai életút áll mögötte: mindvégig pontosságra, szakszerűségre, és mély empátiára nevelte tanítványait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában