kutatások

2019.02.28. 20:23

Élet a Földön kívül? – Dr. Nagy Ádám adott elő a szabadegyetemen

A Földön kívüli élet kutatásáról és lehetőségeiről beszélt legutóbbi előadásában dr. Nagy Ádám biológus.

Budai Dávid

Dr. Nagy Ádám Fotó: VÁ

A Répcelaki Szabadegyetem Mindennapi biológia előadássorozatában dr. Nagy Ádám biológus a Földön kívüli élet lehetőségeiről beszélt a művelődési házban tartott előadásában.

– Abban bízom, hogy az előadásom végén, akik biztosra vették a Földön kívüli élet létezését, kételkedni fognak, akik pedig eddig azt gondolták, hogy nincs élet máshol, arra fognak gondolni, talán mégis lehetséges, hogy van – mondta bevezetőjében dr. Nagy Ádám.

Dr. Nagy Ádám Fotó: VÁ

Hozzátette: egyelőre azt sem tudjuk, hogy a Földön honnan származik az élet, könnyen lehet, hogy ennek Földön kívüli az eredete. A földi élet megértése adhatja a kulcsot a Földön kívüli élet kutatásánál, mivel azt feltételezzük, hogy a fizikai törvények máshol is azonosak, így a biológiai törvényszerűségek is hasonlók lehetnek. A visszatükröződő fény segítségével a tudósok ma már távoli bolygók összetételét is nagy biztonsággal meg tudják mondani. A módszerrel találtak is több olyan égitestet, amelynek az összetétele hasonlít a Földéhez. Az előadó felidézte Enrico Fermi fizikus híres paradoxonját is, miszerint ahhoz képest, hogy mekkora esélye van annak, hogy találjunk bármit is, nem találtunk semmit. Több magyarázat is van: az egyik szerint nincs más rajtunk kívül, a másik elmélet szerint elképzelhető, hogy sok civilizáció kifejlődik, de mindegyik más időben, így soha nem találkoznak, és mindegyik azt hiszi, egyedül van, de az is előfordulhat, hogy egy időben több értelmes lény is létezik, csak nem veszik észre egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában