Fórum

2019.02.14. 11:30

Megkönnyítették a civilek számára elérhető támogatások pályázati útját

Vannak aktuálisan nyitott pályázatok – erre is felhívta a helyi szervezetek figyelmét a Vas Megyei Civil Információs Centrum, amely a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága képviselőinek közreműködésével szervezett fórumot.

Merklin Tímea

Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke üdvözölte a fórumot, emlékeztetve arra: az első hasonlót a megyeházán rendezték

Fotó: Horváth Balázs

A civil szervezetek jelene, jövője címmel megrendezett tájékoztatónak a városháza adott otthont. Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy a közönség soraiban több ismerős, mint ismeretlen arcot lát a civilszervezetek képviseletében. A civil témáknak a Hegypásztor Kör a házigazdája itt, Vas megyében, tavaly az ő szervezésükben rendezték meg az első hasonló fórumot a megyeházán. Amint mondta, bízik benne, hogy a megyei civilszervezetek ebben a pályázati időszakban is sikeresek lesznek. Dr. Puskás Tivadar polgármester arról beszélt, hogy egy társadalom erejét az szabja meg, hogy milyen a közösségek érdekképviselete, a nagy rendszereken belül a kiscsoportos igényeket hogyan tudják érvényesíteni; fontos megtalálni azokat a fórumokat, ahol ezeket az érdekeket előtérbe tudják helyezni. A polgármester kifejtette: az önkormányzat dolga, hogy megadja a helybéli és pénzbeli lehetőségeket, az állam feladata ennek organizálása; köszönetet mondott a kiírt pályázati palettáért.

Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke üdvözölte a fórumot, emlékeztetve arra: az első hasonlót a megyeházán rendezték
Fotó: Horváth Balázs

 

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a civil területet érintő célokról, kihívásokról tartott előadást. Egy pályázati időszak kellős közepén vagyunk, mondta, február 21. az összevont pályázatok beadási határideje. Új forma az egyszerűsített pályázat, amelynek felülete február 25-én nyílik meg, és március 29-ig lehet pályázni. Nem tudják, mekkora „rohamra” lehet számítani, mert egy olyan lehetőséget nyújt ez a forma, hogy aki nem rendelkezik évi 5 millió forintnál több bevétellel (és még megfelel néhány feltételnek), az automatikusan le tud hívni 200 ezer forintot, nem kell bírálati rendszeren átfuttatni. A NEA (Nemzeti Együttműködési Alap, amely kollégiumokon keresztül működik) a legegyszerűbben megpályázható, itt a legkevesebb az űrlap. 62 ezer civilszervezet van Magyarországon, közülük sok inaktív.

Ezeknek a pályázatoknak a célja az, hogy az inaktivitást csökkentsék, ne legyen az az érzésük a civileknek, hogy egy nagy bürokratikus rendszerrel kell megküzdeniük, hanem viszonylag könnyen hozzájussanak bizonyos támogatásokhoz. Az értékelési szempontokkal kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta: – Az a jó civilszervezet, amely értéket, közösséget teremt, olyan tevékenységet végez, amelyre a társadalomnak szüksége van. Akik áskálódnak Magyarország ellen, azok nem kaphatnak belőle, olyanok ne próbálkozzanak, akik civil köntösben olyan tevékenységet végeznek, ami veszélyezteti a magyar jogrendet.

A fórumon más megszólalók között előadást tartott dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség civil kapcsolatok és társadalmi konzultáció főosztályának vezetője a civil területet érintő jogszabályi változásokról. A NEA 2019 pályázatok kiírója már nem az EMET (Emberi erőforrás Támogatáskezelő), hanem a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az útmutatóit lehet olvasni az interneten. A főosztályvezető felhívta a figyelmet, hogy az általános februári végső határidőig minden nap bezár egy-egy kollégiumnál a még nyitott pályázat; senki ne hagyja az utolsó pillanatra, mert a beadási dömping informatikai problémát okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában