A szakszerű segítés lépéseit tanulták

2019.02.22. 07:00

Újraélesztés-program a szombathelyi Herman iskolában

A Herman Ottó Szakgimnázium foglalkozást szervezett a szakszerű segítés megismertetésére és begyakorlására.

Civil/Szerdahelyi Török Miklós

Mindenkinek jutott bábu, az újraélesztés szakszerű lépéseit is elsajátították a résztvevő diákok

Fotó: Szerdahelyi Török Miklós

Magyarországon mindenkinek törvényi kötelezettsége, hogy lehetőségeihez és képességeihez mérten segítséget nyújtson bajba került embertársainak. Az erdészeknek és vadászoknak életszerű helyzet lehet, hogy környezetükben egy erdei munkás, egy vadásztárs, egy gombaszedő vagy egy túrázó rosszul lesz, esetleg balesetet szenved. Ilyenkor a gyors segítségnyújtás életet menthet. Ezért a Herman Ottó Szakgimnáziumban a minap foglalkozást szerveztek a szakszerű segítés megismertetésére és begyakorlására.

Mindenkinek jutott bábu, az újraélesztés szakszerű lépéseit is elsajátították a résztvevő diákok
Fotó: Szerdahelyi Török Miklós

A program a szombathelyi Segítés városa akció és a mentőszolgálat támogatásával valósulhatott meg. A bemutatót és a képzést Gadó Gábor mentőtiszt vezette. Egy órán keresztül az újraélesztés mozzanatait gyakorolták be a diákok. Mindenkinek jutott bábu, együtt haladtak az oktatóval lépésről lépésre, és tapasztalhatták, hogy az újraélesztés nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is erős jellemű embert kíván. Levezetésként a félautomata defibrillátor készülék kezelését ismerhették meg a résztvevők. A következő órákban azt gyakorolhatták, hogyan segítsünk egy eszméletlen embernek. Ezután a tárgyat, falatot félrenyelt, fuldokló személy mentésének mai gyakorlatát mutatta be a mentőtiszt, aki a gyermekeknél, csecsemőknél alkalmazható mozdulatokat is megmutatta.

Befejezésként az erősen vérző sérültek ellátását ismerhették meg a tanulók, egyúttal a régi, ma már helytelennek tartott fogások elhagyására kaptak magyarázatot.

Remélhetően a foglalkozások után huszonöt új, elkötelezett és magabiztos segítő távozott.

Civil/Szerdahelyi Török Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában