Életműve Érettségi tétel

2019.03.24. 07:00

Devecsery László író, költő, rendező, tanár 60 éves pályájának koronája a József Attila-díj

József Attila-díjjal tüntették ki a nemzeti ünnepen a Szombathelyen élő Devecsery László írót, költőt, rendezőt, tanárt, aki mögött 60 éves pálya van, habár még csak 70 esztendős, aktivitását, jelenleg is szerteágazó tevékenységét tekintve pedig legfeljebb ötvennek mondanánk.

Merklin Tímea

Devecsery László: a díj végtelen öröm

Fotó: Horváth Balázs

Meglátogattuk az otthonában, ahol Bársonyka és Mandulácska nevű cicái társaságában él, hogy köszöntsük az elismerés apropóján, örömében pezsgőt bontana, amit azzal hárítunk, hogy munkaidőben vagyunk, azt feleli nevetve, ő is mindig munkaidőben van. Irodalmi munkásságának gyökereiről szólva Devecsery László a régi szép, havas telekről mesél, amikor 4. osztályos iskolásként először versbe öntötte a gondolatait, és a felnőttek mondták, hogy a formától a szöveg még nem vers. Sokat olvasott: Petőfit, Aranyt, Tompát, Vajdát, később Nagy Lászlót, Váci Mihályt. Középiskolába a Nagy Lajos Gimnáziumba jelentkezett, de arról kapott papírt, hogy az újonnan nyílt Entzbruder Dezső Gimnáziumba (a későbbi Szentgyörgyi) vették fel, és ott a neves irodalomtörténész, Lőrinczy Huba lett a magyar tanára.

A karácsony előtti utolsó órán felolvastatott vele a verseiből, és közölte, hogy menni fog a sárvári megyei diákköltő találkozóra (1967), aztán delegálta az egyetlen dunántúli diákköltő találkozóra is (1968). E két helyen kapott indíttatást a további évtizedekre, hamarosan megjelenik a 47. kötete. Életműve már választható irodalmi érettségi tétel, tudomása szerint Szegeden és a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban. Nagyobb részt gyermek-, kisebb részt felnőtt verseket ír, a szándékot firtatjuk, amely vitathatatlanul jelen van, de meghatározónak látja az indulatokat, élményeket, hangulatokat, és – mivel a vers magát írja – hogy mikor kinek szól, azt a végeredmény dönti el. Hogy miként tudta hasznosítani a tanári pályáján ezt a tehetségét, úgy felel: könnyebb volt így a verselemzés, hogy maga is ír. A gyerekeket pedig mindig hagyta kibontakozni, ha a tankönyv kínált tíz magyarázatot, elfogadta a diákjaitól a tizenegyediket is, mert alkalmasint az volt a „legvalóságosabb”.

Devecsery Lászlónak több diplomája van: magyar – népművelő – könyvtáros szakokon tanult, majd felnőttként rendezői végzettséget, és magyarból középiskolai tanári oklevelet is szerzett.

- Általános iskolában azért szerettem tanítani, mert azt a gyerek az örömével és a tudásával köszöni meg. Amikor a kőszegi gimnáziumból jött egy telefon, hogy szeretnék-e ott tanítani, igent mondtam, tíz évet töltöttem ott. Az volt a tapasztalatom, hogy az értelmes gimnazisták ki merik, és ki akarják mondani a gondolataikat, és ez erősíti a tanítás lehetőségét. Ha a gimnazista észreveszi, hogy partnerként kezeled, bármit megtesz érted és veled – mondja, miközben a macskák is beilleszkednek a beszélgetésbe, az egyik ölbe mászik, kapkod a toll után, a másik az ágyra terített vendégkabáton foglal helyet, onnan figyel.

Devecsery László: a díj végtelen öröm
Fotó: Horváth Balázs

Azt kérdezem, hogy mi késztette a hároméves rendezői képzés elvégzésére, felteszem, hogy az iskolai műsorok szerkesztésétől indult, de kiderül, hogy ez is 4. osztályos korába nyúlik vissza, amikor is a tanító néni a kezébe adott egy könyvet, amiben forgatókönyvek voltak, azt mondta neki, válasszon belőle, ossza ki a szerepeket, és rendezze meg. Így Devecsery László tíz évesen már rendezett, és azóta is folyamatosan rendez és szerepel. Szerette volna szakmailag minél jobban csinálni, ezért jelentkezett a képzésre. A rendezések miatt lett színpadi szerző is. Elfogytak a darabok, amik tetszettek, ezért elkezdett írni. Így született A két kis pék kalandjai című első mesejátéka három felvonásban.

Ez lett aztán az első dramatizált mesegyűjteménye címe is. A másik pedig a Hárman egy szoknyában. A csúcs a Weöres Sándor Színházban a Varázskendő és a Kék pék című saját darabok rendezése volt. De azt mondja nagyobb kihívás amatőrökkel dolgozni, mint most az Irány Surány! Társulattal, amely a Nemzeti Színházban mutatta be nemrég a saját előadásukat, és a fináléjukból – Szerémi Zoltán szerzeménye – lett az országos pajtaszínházi himnusz. Vassurányban március 15-i ünnepséget is rendezett most, emléklapot, bronz rózsát, személyre szóló bort kapott köszönetképpen, és sok szeretetet, ami fantasztikus. A József Attila-díj mindezt tetézte, ahogy mondja, végtelen örömöt jelent.

Bársonyka ott, Mandulácska itt – lehunyt szemmel, hangosan dorombolnak. Állítólag ez gyógyító dorombolás. Devecsery László meséli, megtörtént, hogy szívritmuszavara volt, lefeküdt az ágyra. Az egyik cica pedig a mellkasára hasalt, és gyors ütemben kezdett dorombolni, majd lelassította, és érdekes módon azzal együtt az költő szíve is visszalassult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában