kijáró

2019.03.31. 07:00

Elnevezték az alsóőri utcákat

Napjainkban teljesen természetes, ha el kell mennünk egy számunkra ismeretlen településre, akkor elég a GPS-be írni a helységnevet, utcát, házszámot és már irányít is minket a célhoz. Alsóőri címet korábban nem lehetett ilyen egyszerűen megtalálni: hiányoztak ugyanis az utcanevek.

Nemes Judit

Szabó Ernő a Múzeum utcában Fotó: VN/ORF

Történelmi pillanat érkezett el nemrég Alsóőr életében: elkeresztelték az utcákat, amik eddig névtelenül állták az időt – és tették próbára az oda látogatók tájékozódási képességét.

Az ezer lelket számláló ausztriai községben korábban házszámokat kaptak az épületek, azokat a telkek megvásárlásának időrendi sorrendjében osztották ki a tulajdonosok között. A látszólagos kuszaságra nem volt panaszuk a környékbelieknek, tudták a le nem jegyzett településrészek régi elnevezéseit, így számukra – helyismeretük mellett – nem okozott gondot a kiigazodás Alsóőrben.

E hónaptól azonban minden megváltozott: mintegy hetven utca visel immár nevet: így lett a többi között Kalász, Pék, Patak, Mező, Égerfa utca – minden utca, köz – és tér is új azonosítót kapott: két nyelven, magyarul és németül is megjelennek a feliratok kék alapon fehér betűkkel szedve a fémlapon.

A változtatást a falu polgármestere, Liszt Klára kezdeményezte, aki mellé egy emberként álltak a helyiek és segítettek a nevek kiválasztásában is.

Szabó Ernő a Múzeum utcában Fotó: VN/ORF

– Nagyon fontosnak tartottam az utcanevek bevezetését, mert például, ha jött a mentő, nem találta meg könnyen a keresett házszámot, hiszen azok elszórtan helyezkedtek el. Utcanevek léteztek évtizedekkel korábban is, mint a Telek, a Papkert, de papíron, hivatalos iraton nem szerepeltek – nyilatkozta a településvezető az orf-nek. Kisebb-nagyobb viták bár kialakultak, hiszen az a név lett a befutó, amelyikre az utcában lakók többsége rábólintott. Volt, ahol egy nagymama emléke előtti tiszteletük jeléül Zsófia utcaként/Sofiengasseként rögzítették a lajstromban. A portál közlése szerint még az idős asszony osztotta szét és árulta a családi telket, és unokái vetették fel, hogy a szakaszt a nagymamájukról nevezhetnék el, az ott élők pedig támogatták a felvetést. Az utcák nemcsak közneveket vagy keresztnevet viselnek, helyben vagy a környéken többek által ismert embereknek is állítottak emléket az alsóőriek: a többi között dr. Galambos Iréneusz, korábbi plébánosuk is kapott táblát. A tizenkét éve elhunyt bencés szerzetes 1977-től élt Ausztriában, és huszonöt éven át végezte papi szolgálatát Alsóőrön, ahol nemcsak vallási területen munkálkodott, hanem kutatta a település történetét és feladatának tekintette a hagyományainak ápolását is. Van, ahol az utcanév jelöli a helység egy intézményének nevét is, ilyen a Múzeum utca, azaz a Museumsgasse.

A helyi gazdáknak is kedveztek az új utcanevek választásában: a honlapnak nyilatkozó Szabó Gerhard örömét fejezte ki, hogy Disznóól út, Schweinestallstrasse is van már a faluban, hiszen ő is állattartó, ez pedig az ő megbecsülésüket jelenti.

Az utcák mellett összesen ötszáz házszámot is kiosztottak, amelyeknek a kivitele – az egységesség jegyében – passzol az utcanévtáblákhoz. Ezeket a telek tulajdonosoknak meg kellett venniük, panasz azonban nem akadt a kiadás miatt, helyette örömmel fogadták az alsóőri újítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában