Kalapdobáló, szilvás mámor, sonkás kosár

2019.03.25. 07:00

Minden, amire jól csúszik: borkorcsolyák versenyeztek Kőszegen

Immár 18. alkalommal rendezte meg a borkorcsolyák versenyét szombaton a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete.

Tersztyánszky Krisztina

A zsűri munka közben: Völler László, Tersztyánszky Krisztina, Gáspár Szabolcs, Ávár Imréné.Aki kínál: Orbán-Tóth Adrienn

Fotó: Ohr Tibor

A vár lovagtermében megtartott versengés az eltelt évek alatt népszerű hagyománnyá nőtte ki magát. A számos egyéni érdeklődő mellett itt voltak a csepregi, a gencsapáti és a perenyei társegyesületek képviselői. A hosszú asztal roskadozott a benevezett ínycsiklandó borkorcsolyáktól: 35 versenyző összesen 42-féle finom harapnivalóval indult a megmérettetésen. Közöttük ketten az erősebb nem képviselői közül! Amíg a zsűri és a közönség a süteményeket kóstolgatta, hét helyi és egy csepregi termelő gondoskodott arról, hogy ki lehessen próbálni, melyik korcsolyára hogyan csúszik a bor.

A zsűri munka közben: Völler László, Tersztyánszky Krisztina, Gáspár Szabolcs, Ávár Imréné.Aki kínál: Orbán-Tóth Adrienn
Fotó: Ohr Tibor

A négytagú zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga. Bármilyen finomak voltak, háttérbe kellett szorítaniuk a pizzás, kolbászkrémes, medvehagymás csemegéket, hiszen a túlságosan markáns fűszerezés – hiába szomjas tőle az ember – nem jó borkorcsolyának, mert elnyomja a bor ízét. Voltak a kínálatban rendkívül hangzatos nevű sütemények is, mint például a kalapdobáló részeges pogácsa vagy a szilvás mámor borkeksz. Bírálati szempont volt az esztétikai érték és az is, hogy a sütemény mennyire felel meg a megnevezésből eredő elvárásoknak.

Hosszas tanakodás után a Völler László, a Vasi Vendéglős Klub elnöke vezette zsűri meghozta a döntést, amiben több meglepetés is szerepelt. Az első helyezést és a közönségdíjat egyaránt a gencsapáti Muczáné Bárdosi Eszter által készített tökmagos túrókrémes háromszög vitte el. Ugyancsak két díjat vihetett haza a Kőszegi Borbarát Hölgyek egyesületének tagja, Noszek Teréz. Finom, omlós sajtos rúdja a második helyezett lett, mutatós, újszerű sonkás kosárkájának pedig különdíjat adományoztak a bírálók. A harmadik helyen Komondi Péter végzett, leveles tésztába töltött velős párnácskákkal. Öten indultak a gluténmentes borkorcsolya kategóriában. Közülük a kőszegi Kercselics Szabina tökmagos túrós rudacskája ízlett legjobban a zsűrinek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában