Mezőgazdaság

2019.03.08. 14:00

Petíciót küldenek Európának – Az agrártámogatások megmaradásáért küzd a NAK és a MAGOSZ

Aláírásgyűjtéssel szeretnék megakadályozni, hogy az agráriumból forrásokat vonjanak el a migráció támogatása miatt.

Budai Dávid

Dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke a tájékoztatón

Fotó: Horváth Balázs

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elfogadhatatlannak tartja az agrártámogatások csökkentését, illetve a közös agrárpolitika (KAP) forrásainak migrációs célokra történő átcsoportosítását, ezért online és papíralapú petíciót hirdetett, amellyel a közös agrárpolitikából Magyarországnak jutó források megőrzésének társadalmi támogatottságát kívánják demonstrálni az Európai Bizottságnak. A petícióval kapcsolatban csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatót a NAK Vas megyei Igazgatóságán a megyei elnök, dr. Pusztavámi Márton.

– Olyan versenytársaink vannak, akik kedvezőbb körülmények között tudnak gazdálkodni, magasabb támogatottságot élveznek sokkal kevesebb megkötés mellett. A magyar mezőgazdaság jelenleg mégis képes jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel ellátni a fogyasztókat. Ahhoz azonban, hogy mindezt nyereségesen tudják tenni a gazdák, támogatásra van szükségük. Már a 2015-ös migrációs csúcs idején felmerült, hogy az euró­pai uniós költségvetésből átcsoportosításokat hajtanak végre az agrárium kárára. Akkor sikerült ezt megakadályozni, viszont most a KAP következő hétéves költségvetési ciklusának kidolgozásakor ismét felmerült az a lehetőség, hogy pénzeket vonnak el az agráriumtól, és ezt a forrást a bevándorlók támogatására fordítják – hangsúlyozta dr. Pusztavámi Márton.

A megyei elnök hozzátette: a brexittel amúgy is várhatóan 8–9 milliárd euróval fog csökkenni a költségvetés, ami szintén nehéz helyzetet teremt. A jelenlegi információk szerint a földalapú támogatások több mint tízszázalékos – a pontos mértéke még nem ismert – míg a fejlesztésalapú támogatások 26 százalékos csökkentését tervezik, ami rendkívül súlyosan érintené a magyar gazdákat is, sokuk egzisztenciája kerülne veszélybe, ráadásul az a fejlődési ütem sem volna tartható, amiben jelenleg vagyunk, így versenytársainktól végleg lemaradnánk – mutatott rá a várható következményekre a kamara vasi elnöke.

Dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke a tájékoztatón
Fotó: Horváth Balázs

Intenzív tárgyalások következnek, amelyek eredményeképpen a tervezetek még nagyban módosulhatnak, ezért nagyon fontos, hogy az agrárium képviselői hallassák a hangjukat. Jakab István, a MAGOSZ vezetője szerint nem lesznek egyedül ebben a küzdelemben Európában. A májusban leköszönő Európai Parlament már nem hoz döntést a 2021 utáni agrárpolitikáról; abban bíznak, hogy az európai uniós választások után egy bevándorlást ellenző többség rakja le a KAP következő hétéves időszakának alapjait.

A NAK arra kér minden magyar állampolgárt – különösen a gazdákat és az agráriumban érdekelteket –, hogy akár online (peticioamagyargazdakert.hu), akár a falugazdászoknál vagy a megyei igazgatóságokon elérhető íveken május 3-ig aláírásukkal támogassák a kezdeményezést. A NAK és a MAGOSZ munkatársai személyesen is igyekeznek minél több embert elérni. A megyében eddig nyolcszáz aláírás gyűlt össze, a vasi gazdák nagyjából 9 ezren vannak, így bíznak benne, hogy több ezer aláírás összegyűlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában