Nálunk koncerteznek

2019.03.28. 14:00

Szombathelyre jön a 100 Folk Celsius – Interjú Légrády Péterrel a népszerű zenekarig vezető útjáról

Légrády Péter neve összeforrt a countryzenével és a gitárral. Ha együtteseket említünk, akkor itt, Vas megyében többeknek a Varnyú Country ugrik be a neve hallatán, hiszen alapító tagja volt a zenekarnak. Szombathelyre a 100 Folk Celsiusszal érkezik, amelynek 1995 óta oszlopos tagja.

Nemes Judit

A 100 Folk Celsius – itt még Orbán Józseffel, középen Légrády Péter Fotó: VN/Holló Tamás

Többünkben idéznek fel kellemes emlékeket a Paff, a bűvös Sárkány, Miki manó meséi, vagy a Nagy ho-ho-horgász fülbemászó dallamai, amelyeket jövő héten Szombathelyre, a sportházba is elhoz a 100 Folk Celsius, gyermekkorunk ikonikus countryzenekara. Az együttes tagjával, Légrády Péterrel beszélgettünk a zenekar megyeszékhelyi koncertje kapcsán szombathelyi kötődéséről és a 100 Folk Celsiuszig vezető útjáról.

– Amióta az eszemet tudom, mindig gitározni szerettem volna, kicsi koromtól fogva nagyon tetszett. Apukámnak volt mandolinja, azon gyakorolhattam, amíg sajátot nem kaptam. A zene mindig nagyon foglalkoztatott, így nemcsak pengetős, hanem fúvós hangszereken is játszottam, furulyán és klarinéton. Végül a gitárt és a bendzsót választottam, amelyeken auto-

didakta módon tanultam játszani – mesélte a kezdetekről a zenész, aki végzettsége szerint történelem és rajz szakos tanár, diplomáját Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Főiskolán szerezte.

A 100 Folk Celsius – itt még Orbán Józseffel, középen Légrády Péter
Fotó: VN/Holló Tamás

– Több formációban játszottam a főiskolás évek alatt, Zsoldos Báró Zoltánnal is zenéltem, és itt alapítottuk meg Baranyai Ákos és Libis Attila barátommal a Varnyú Countryt 1990-ben – tette hozzá. Öt évvel később pedig gyermekkori kedvenc zenekaránál kapott lehetőséget: először beállósként, majd az Egyesült Államokbeli turnék alkalmával már teljes jogú tagja lett a 100 Folk Celsiusnak. Nemcsak koncertek százainak volt részese az együttessel, megannyi kaland is kötődik hozzájuk.

– Egyik alkalommal apacs indiánok által üzemeltetett kaszinóban muzsikáltunk Arizonában. A tulajdonosok érdeklődtek, milyen nemzetiségű a zenekar, mire a fiúk felelték, hogy magyar. Erre ők megkérdezték, a dobos, Kocsándi Miklós arcát nézve: Az meg milyen törzs?

Április 7-én Szombathelyre érkeznek az együttessel és slágereik mellett hasonló történeteket is megosztanak majd a hallgatósággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában