Állami elismerést kaptak

2019.04.15. 07:00

A Mukics család küldetésének érzi, hogy megőrizzék a szlovén örökséget

Nagy megtiszteltetés érte a magyarországi szlovénség három, az anyanyelvi kultúra és hagyományok ápolásában értékes munkát végző képviselőjét. Április 11-én Ljubljanában Borut Pahor, a Szlovén Köztársaság elnöke Szlovén Köztársasági Érdeméremmel tüntette ki Mukics Ferencet, Mukics Dusánt és Mukicsné Kozár Máriát.

Tersztyánszky Krisztina

Mukicsné Kozár Mária, Mukics Dusán és Mukics Ferenc kitüntetettek, valamint Borut Pahor, a Szlovén Köztársaság elnöke

Forrás: VN

Fotó: Silva Eöry

A kitüntetéssel a magyarországi szlovének kulturális örökségével kapcsolatos kutatásaikat, alkotó tevékenységüket, valamint a szlovén nyelv és kultúra megőrzése érdekében végzett munkásságukat ismerték el az anyaországban. Az elismerést két intézmény – a Muraszombati Muravidéki Múzeum és a Magyarországi Szlovének Szövetsége – felterjesztése alapján ítélték oda a házaspárnak és fiuknak.

Mindhárom kitüntetett Ljubljanában végezte egyetemi tanulmányait. Mukics Ferenc és Kozár Mária 1979-ben költözött Szombathelyre.

Mukics Ferenc középiskolai szlovéntanár és újságíró 1980 és 2000 között a Vas Népe újságírója, olvasószerkesztője volt, majd ezt követően a Győri Rádió magyar és szlovén nyelvű adásainak szerkesztő-riportereként tevékenykedett. 2000-től a Szentgotthárdi Szlovén Rádió alapító ügyvezető-főszerkesztője. Nyolc önálló kötete, ezenkívül csaknem száz cikke jelent meg és nyolc publikáció társszerkesztője. Szótárakat, nyelvkönyvet és két regényt is írt szlovén, valamint magyar nyelven.

Mukicsné Kozár Mária, Mukics Dusán és Mukics Ferenc kitüntetettek, valamint Borut Pahor, a Szlovén Köztársaság elnöke Fotó: Silva Eöry / VN

Kozár Mária néprajzkutató és középiskolai szlovén nyelvtanár pályakezdése, 1979 óta a Savaria Múzeum főmuzeológusa. 1982 és 2013 között emellett a szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeum szakmai vezetőjeként is tevékenykedett. 1998 óta ő az elnöke a Szombathelyi Szlovén Önkormányzatnak, tagja a felsőszölnöki székhelyű Országos Szlovén Önkormányzat közgyűlésének, 2010 óta pedig az önkormányzat kulturális bizottságának elnöki tisztét tölti be.

Húsz éve szervez a szlovén nyelvvel és kultúrával kapcsolatos programokat a szombathelyi szlovén anyanyel­vűek számára, évente tíz-tizenöt alkalommal. A tapasztalatok szerint a tartalmas és változatos rendezvényeket a magyar lakosság is szívesen látogatja, keresi fel. Hét önálló néprajzi témájú könyve látott napvilágot szlovén és magyar nyelven, továbbá különböző szakmai folyóiratokban több mint kétszáz tanulmánya jelent meg.

A Mukics házaspár 1981-ben született fia, Mukics Dusán szlovén, történelem és informatika szakon szerzett diplomát, ugyancsak Ljubljanában.

2007 óta a Magyar Televízió szlovén nyelvű magazinműsora, a Slovenski utrinki szerkesztő-riportereként dolgozik. Dusán édesapjával, Mukics Ferenccel két kötetben száz-száz magyarországi szlovén népdal kottáját és szövegét jelentette meg, koncertjeiken hangszeresen kísérik a Szombathelyi Nefelejcsek szlovén népdalkört. Kozár Máriával és Monika Kropej ljubljanai néprajzkutatóval közösen Mukics Dusán szerkesztette a 2017-ben Ljubljanában megjelent magyarországi szlovén népmesekötetet, amely Milko Maticetov 1970. évi Rába-vidéki gyűjtésének aprólékos feldolgozásával készült. Ebből 2018-ban egy válogatás jelent meg Budapesten hatvan mesével, melyeket Dusán fordított magyarra.

Április 11-én Ljubljanában Borut Pahor, a Szlovén Köztársaság elnöke Szlovén Köztársasági Érdeméremmel ismerte el mindhármuk tevékenységét. A kitüntetettek elmondták: küldetésüknek tekintik, hogy dokumentálják a magyarországi szlovén nyelvjárást, valamint a Vas megyei szlovének életét a múltban és a jelenben. Tevékenységükkel a fiatalokat is szeretnék arra biztatni, hogy őrizzék meg szlovén öröksé­güket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában