Cseresznyevirágzás, Tavaszünnep

2019.04.08. 14:00

Ataru Taiko – Dobszínházzal köszöntötték a tavaszt Szombathelyen

Tizenkét éves hagyományához hűen az idén is megidézte Japán legnagyobb ünnepét, a cseresznyevirágzást az Ataru Taiko. A kőszegi székhelyű dobszínház ismét elkápráztatta a közönséget az Agora – Művelődési és Sportházban.

Nemes Judit

Japán hangulat az Agora – Művelődési és Sportházban Fotók: Ohr Tibor

Hat hónapnyi próbatermi felkészülés előzte meg a tegnapi nagyszabású koncertet: az Ataru Taiko 2008 óta minden tavasszal megrendezi Japán legnagyobb eseményét, a cseresznyevirágzást megidéző előadásukat.

Szombaton este a tőlük megszokott hangzásvilágot hozták el a sportházba: két-órás programjukban a sokféle dob mellett az uchiwa-daikót, a shinobuet, a chappát is megszólaltatták. Vörös Emil, az együttes vezetője elmondta: minden évben szeptemberben kezdik meg a gyakorlást az áprilisi bemutatóra, amelynek repertoárjában régi kedvencek mellett javarészt újdonságok hangoznak el – az idén sem volt ez másként.

– Mivel a sakura az újjászületés ünnepe, mindig itt mutatjuk be az év műsorát: új koreográfiákat találunk ki, mellette pedig felidézünk olyan, a tizenhárom év alatt már játszott, szívünkhöz közel álló számokat, amelyeket több éve nem hallott tőlünk a közönség – emelte ki.

Japán hangulat az Agora – Művelődési és Sportházban Fotók: Ohr Tibor

A műsor első részében a tradicionális hangzás bemutatására törekedtek, az egész csapatot felvonultató színpadkép kísérte a szünetig a produkciójukat. Két meglepetésfellépő színesítette az előadást: az első etapban a budapesti Quartzbox, Hidvégi Áron és Cakó Dániel Medárd homokanimátor duó alkotásait vetítették a társulat mögé a vászonra: a tizenhárom perces intermezzóban a dobszóval párhuzamosan készítették alkotásaikat a művészek. Az előadás második részében lazább arcukat is megmutatták a fiatalok: a kötött, japán viselet helyett pólóba, farmerbe bújva érkeztek a lelátó felől a színpadhoz.

Balra Vörös Emil, a japándobegyüttes alapítója és vezetője

A humor sem hiányzott a palettájukból, vicces „párbaj” szem és fültanúja volt a közönség. Új látványelemet is felvettek a műsorba: foszforeszkáló csíkot applikáltak a ruhájukra, amellyel a teljes sötétsége burkolózó terembe különleges hangulatot hoztak. A második meglepetésprodukcióban a szombathelyi Energy Dance Team táncosai közreműködtek, koreográfia Vörös Orsolya munkáját dicsérte.

A finálé fényei, majd a levegőből szálló rózsaszín és fehér konfetticsíkok zárták keretbe a cseresznyevirág-vetítéssel indított show-t.

A közönség vastapssal díjazta a precízen kivitelezett előadást, amely az idei első saját rendezvénye a dobszínháznak: hasonló felállásban a július 6-án esedékes (már hagyományosnak mondható) celldömölki kráterkoncerten találkozhatunk velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában