Kedvezett az időjárás is

2019.04.23. 07:00

Senki nem csalódott, kerestek és találtak – Színes programok Szombathelyen

Húsvéthétfőn a Kámoni Arborétum és a Vasi Skanzen is színes programokkal várta a kikapcsolódni vágyókat. Sok év után először az idő is kedvezett a szabadtéri rendezvényeknek.

Polgár Patrícia

Fotó: Unger Tamás

– Idén tizennegyedik alkalommal szervezték meg az arborétum látogatóközpontjával karöltve húsvéti rendezvényüket, melynek bevételét az arborétum gyarapodására ajánlják fel – mondta el Károly Frigyes, a Kámoni Arborétumért Egyesület elnöke. Kezdetben az arborétum herényi bejáratánál kisebb csoportoknak rendezték meg a gyűjtést, ami mára megyeszerte népszerű húsvéti programmá nőtte ki magát, olyannyira, hogy idén két-két etapban gyűjthették a csokitojásokat a bölcsődés- és óvodáskorúak, valamint külön az iskolások.

Az évek során folyamatosan fejlődő rendezvény napjainkra tovább bővült kézműveskedéssel, mint például gyöngyfűzés, húsvéti gipszfigurák festése; vetélkedőkkel, lufivirág-hajtogatással – stílszerűen –, hiszen az esemény célja, hogy a természet szeretetét átadja a legkisebbeknek is.

 

Legjobban a tojáskeresés rajtját várta az összegyűlt több tucat gyermek, amikor nekiindulhattak a vadászatnak. A rendezőktől kapott zsákocskákba lelkesen pakolgatták a húsvéti finomságokat, ki többet, ki kevesebbet. Szomorúan azonban senkinek sem kellett távoznia, ezt az általunk megkérdezett gyerkőcök is megerősítették. Egyikőjüktől, Horváth Reginától megtudtuk: már korábban megérkezett hozzá a nyuszi, rengeteg csokit és játékot kapott, ám nagyon várta az arborétumi vadászatot is, ahol öt tojást sikerül gyűjtenie.

A Vasi Skanzenben délelőtt 10 órától gyűjthették az apróságok a csokinyulakat és -tojásokat. A hajsza megrendezésére a rendezvényre kitelepült árusok felajánlásaiból nyílt lehetőség – tájékoztatott dr. Horváth Sándor, a skanzen vezetője. A délutáni kézműves programok és népi játékok is népszerűnek bizonyultak. A résztvevők betekintést nyerhettek az agyagozás, a pompom­állatka-készítés rejtelmeibe, továbbá két portát nyitottak meg az érdeklődők számára, melyekben a viaszolás és a karcolás hagyományos díszítő technikáját sajátíthatták el. Ügyességüket tojásbavágásban, nyuszikugliban, to­jásgurításban, zsákbanfutásban mérhették össze a nevezők.

 

Később az Aranyszamár Bábszínház előadása vonzotta leginkább a nézőket. A nap fénypontja a locsolóvers-szavaló verseny lett, melynek fődíja egy élő bárány volt. Az eseményt közös tojásfadíszítés koronázta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában