Komfortos szőlőhegy

2019.04.02. 11:30

Út, áram és ivóvíz már van – Pihenőparkot építenének Vaskeresztesen

A tavasz beköszöntével újabb fejlesztés eredményét vehetik birtokba a szőlősgazdák. Részben pályázati támogatással új útszakasz és villamos hálózat készült a hegyen. További terveik is vannak a vaskeresztesieknek.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Linhárt Gábor jegyző és Krancz Imre polgármester az új úton Fotó: Horváth Balázs

Lezárult fejlesztés

Nem csoda, hogy a Vaskereszteshez tartozó szőlőhegyen egyre többen laknak életvitelszerűen. Az ivóvíz-szolgáltatás már az egész hegyen elérhető, a legutóbbi, nemrég lezárult fejlesztéssel pedig az út- és az elektromos hálózat is teljessé vált.

Krancz Imre polgármestertől megtudtuk: az önkormányzat már szinte az egész területen magánerőből megépítette az utakat. Mindössze hatszáz méternyi útszakasz várt még felújításra a szőlőhegyi ingatlanok és a Pinkához lefutó szántóföldek peremén, a felsőcsatári faluhatárig. Tavaly ennek a 0132-es helyrajzi számú zártkerti út burkolatának a felújítására pályáztak az Agrárminisztériumhoz, sikerrel. Az elnyert tízmillió forintos támogatást a falu mintegy ötmillió forint saját forrással egészítette ki. Így most az utolsó szakasz is megkapta a három méter széles, kétrétegű aszfaltborítást, mindkét oldalon egy-egy méteres padkával.

Közterületek

– Fontosnak tartjuk, hogy rendezettek legyenek a közterületek a szőlőhegyen is – magyarázta a polgármester. – Sokan sétálnak, kocognak, kerékpároznak itt a hét végén, mind a helybeliek, mind a távolabbról érkező, csendre vágyó kirándulók. Ez a szakasz része a vashegyi kerékpárútnak, határon átnyúló biciklitúrák, versenyek is gyakran érintik. Nem utolsósorban pedig az sem mellékes, hogy ha rendben van az út, akkor a tisztítása, karbantartása, télen pedig a hóeltakarítás is kevesebb ráfordítással megoldható.

Dr. Linhárt Gábor jegyző és Krancz Imre polgármester az új úton Fotó: Horváth Balázs

A zártkerti infrastruktúra fejlesztését célzó projektnek része volt a hegyi villamos hálózat hiányzó darabjának kiépítése is, amit földkábellel valósítottak meg. Ezzel itt, a pincesori elágazásnál létesült egy villamos elosztószekrény, ami máris utat nyit a következő tervezett fejlesztéshez. A tájékoztató tábla mellett ugyanis van egy önkormányzati terület, amelyen pihenőparkot szeretnének kialakítani padokkal, vízvételi és telefontöltési lehetőséggel. Erre már be is adták a pályázatot, a kedvező elbírálást várják.

Az ide vezető, szántóföldek között haladó út mentén pedig fákat fognak ültetni. Hosszabb távon egy ehhez hasonló pihenőpark létesülhetne fent a hegy tetején, a gyönyörű kilátást nyújtó, közvetlenül a határátkelő melletti területen.

Terveztetik már azt az útszakaszt is, amely a pálinkafőzőtől – a hegy szívétől – közvetlenül a határig vezet majd, lényegesen lerövidítve az Ausztriába vezető utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában