kijáró

2019.05.08. 15:00

Denevérkaland – Pannon Természeti Élménynapok a lékai várban is

Családokat, kicsiket és nagyokat is megszólítottak a Pannon Természeti Élménynapok helyszínein, Burgenland és Nyugat-Magyarország több pontján. Ausztriában, a lékai várban jártunk, ahol háromórás denevérkalanddal várták a látogatókat.

Nemes Judit

Szegedi Emese Veszprémből jött a szüleivel a denevérkalandra

Fotó: Horváth Balázs

Léka a magyar–osztrák határhoz közel, Kőszegtől autóval mintegy negyedórányi távolságra fekszik. Impozáns vára messziről hívogatja az oda látogatókat. Kevesen tudják, de ott él Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniája: nyaranta, amikor megszületnek a kicsinyek, akár 1500-1700 példányt is össze lehet számolni belőlük. Az állatok megismerésére interaktív kiállítást állítottak össze – minderről szó volt a Pannon Természeti Élménynapok programsorozaton, amelyhez csatlakozott a lékai vár is. Radák Dóra idegenvezető háromórás programmal fogadta a csoportot, majd a denevérkiállításon magyarul mutatta be a látnivalókat.

Szegedi Emese Veszprémből jött a szüleivel a denevérkalandra
Fotó: Horváth Balázs

Megtudtuk, hogy a várban otthonra lelő szárnyas emlősöket szabad szemmel nem lehet megfigyelni, monitoron követhető az életük. A tárlaton a hallást is próbára tették: az egyes denevérfajok által kibocsátott hangokat rögzítették, felhangosították.

Sötétedés idején a vár melletti tóhoz invitálták a résztvevőket, ahol dr. Friderike Spitzenberger kíséretében denevérlesre indult a csoport: az állatok által kibocsátott ultrahangokat detektorok érzékelték, jelzésük alapján lehetett tudni, hogy csonkafülű, netán vízi- vagy törpedenevérek érkezése várható.

A három óra gyorsan elrepült, ám az élmény maradandó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában