Tánc a volt határátkelőnél

2019.05.06. 07:00

Minden tavasszal közösen állít májusfát Őrihodos és Bajánsenye

Szép hagyományt ápolnak a (ma) a határ két oldalán fekvő magyar falvak. Minden tavasszal közösen állítanak májusfát, amit aztán mulatság keretében közösen is táncolnak ki. Ilyenkor mulatság helyszínévé válik az egykori hodosi nemzetközi határátkelőhely is. A felfestett sávokon, ahol egykor határőrök ellenőrizték az útleveleket, gyerekek táncolnak.

Tersztyászky Krisztina

Funkciót váltott a határátkelő: gyerekek is szerepeltek a programban

Fotó: VN/Kemencei Ilona

– Őrihodos a történelmi Őrség egyik települése – magyarázza Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere. – A mi falunk és Hodos szélső házai között mindössze pár száz méter a távolság. Sok a rokoni kapcsolat, testvérek, komák élnek a két szomszédos faluban. A két falu közötti kapcsolat rendszeresebb ápolására akkor nyílt lehetőség, amikor a korábban Salhoz tartozó Hodos község (Kapornakkal együtt) önállóságot kapott.

A két település vezetői ekkor, 1998-ban elhatározták, hogy újraélesztik az évszázados kapcsolatokat, és barátsági megállapodást kötöttek egymással. A húsz év alatt szépen kiteljesedtek a kapcsolatok. Az együttműködés elsősorban a kulturális és hagyományőrző tevékenységre terjed ki – kölcsönösen részt vesznek egymás minden jelentős rendezvényén, ünnepeken, falunapokon. A gyümölcsöző kapcsolatnak elsősorban a két szomszédos önkormányzat a gazdája, de az önkéntes tűzoltók és a sportegyesületek is rendszeresen szerveznek közös programokat. A három legnagyobb közös, minden évben visszatérő hagyományőrző rendezvény a húshagyó keddi jelmezes farsangi karnevál, a határon átnyúló szüreti felvonulás, valamint a májusfaállítás a volt határátkelőnél.

Funkciót váltott a határátkelő: gyerekek is szerepeltek a programban
Fotó: VN/

Az utóbbi hagyomány 2004-ben, az uniós csatlakozás alkalmával született. Mint mindegyik program, ez is a kölcsönösségen alapul. Az egyik évben Hodos, a másikban Bajánsenye gondoskodik a májusfaállításról és a vendéglátásról, a másik község pedig egy hónap elteltével a fa kitáncolásáért felelős. A díszes fa a képzeletbeli határvonalon kap helyet. Az idén a hodosi közösség hozta a húszméteres májusfát és a kulturális műsort, és ők gondoskodtak a vendéglátásról is. A munka „nehezét” természetesen a férfi ak végezték el, míg a lányok és asszonyok szokás szerint a fa koronájának feldíszítésén szorgoskodtak. A funkcióját vesztett határátkelő épületénél a polgármesteri köszöntők mellett rövid kulturális műsor szórakoztatta az egybegyűlteket.

Hagyományőrzők léptek fel és hodosi gyerekek mutattak be magyar körtáncokat, népi játékokat. Az esős idő ellenére sokan jöttek el a közös ünneplésre. A funkcióját vesztett (új funkcióval felruházott) bajánsenyei–hodosi határátkelő különleges helyszín, ahogyan a szlovén–magyar határ két oldalán fekvő magyar falvak körében máshol is szokás a közös – „páros” – májusfaállítás. Kercaszomor például Domonkosfával, Magyarszombatfa pedig Pártosfalvával és Szerdahellyel ápol hasonló hagyományokat az összetartozás és a kapcsolattartás jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában