A vasárnapi programok elmaradnak

2019.05.05. 07:00

Patkó készül, kürtőskalács sül – Esős, de mozgalmas a vásár a Vasi Skanzenben

Sokakat elijesztett a szemerkélő eső, pedig sátor is volt a kovácsoknál, a kézműves feladatok egyébként is fedett helyen várták az érdeklődőket, a koncertek és előadások pedig esernyő alól is jól hallhatók voltak a Vasi Skanzenben a Szent György-napi vásár szombati napján.

Bakos Ágnes

Fotó: Horváth Balázs

– Hát ezt egész ügyesen megcsináltad – dicsérte meg Takács István díszítőkovács Varga Vencel Ágoston frissen készült patkóját. Az utolsó mozzanat volt hátra: viaszt olvasztott a mester a kis patkóra, aztán egy gyors vízfürdő, és már ki is hűlt a munkadarab. A fémművesség volt a középpontban a hétvégén a Szent György-napi kézműves vásáron, az ifjú érdeklődők kalapálhatták a forró fémet, az ő kezük munkája is kellett ahhoz, hogy elkészüljenek a formás kis patkók. Vencel a nagymamájával és az anyukájával érkezett a vásárba, igyekeznek megismertetni a régi kézműves szakmákkal, a fémmegmunkálással sem itt találkozott először.

Nemcsak a gyerekek, de felnőttek is sorban rácsodálkoztak, hogyan lesz egy szögletes fémdarabból díszes fejű kovácsolt szeg – ezt Fodor Dávid mutatta meg. A szeg csak kiegészítő volt a kétágú fogashoz, amit szintén az érdeklődők szeme előtt, fél nap alatt formált készre a kovács. Ívekben, könnyű vonalú hajlatokban végződik az egy darabból kialakított lakásdísz, hihetetlennek tűnik, hogy egy masszív téglatest adta az alapját. – Egyébként olyan, mint a gyurma, csak sokkal melegebb – foglalta össze a kovács. A munka „veszélyéről” azt mondta, a fekete meleg a legrosszabb. Fekete addig, amíg nem kezd el hőt adni az anyag, akkor 6-700 Celsius-fokos, azt reflexszerűen megfogja az ember – persze nem a gyakorlott kovács.

– Azt mondják, patikában nyalogatni, kovácsműhelyben tapogatni elég veszélyes, nem annyira célszerű – foglalta össze Fodor Dávid. Patkolni nem kellett a kovácsmestereknek, bár pata volt bőven, vendégpata is: például Sanyi és Gyömbér, a két póni és két másik társuk, együtt húzták a pónikörhintát. Az esős, borús hétvégén kevés vállalkozó kedvű vásárlátogatóval volt dolga a lovaknak és gazdájuknak „Póni Tecának”, pedig Kecskemétről jöttek a Szent György-napi vásárra. Volt még viszonylag messziről érkezett vendég: Szlovéniából a Püconski duó, pontosabban a harmonikással együtt trió. A skanzenlátogatók szombat kora délutánját színesítették Mura-vidéki népdalokkal. És volt és lesz még számos előadás kicsiknek és nagyobbaknak.

 

Aki a fémmegmunkálásnál puhább tevékenységre vágyott, az szőhetett is. Péter Eszter mutatta meg, hogyan is lesz a fonalszálakból poháralátét. Elég egy kemény kartonlap, arra készített felvetést Eszter, aztán egy csomósor után rakódhattak is egymásra a fonalszálak, a siker garantált.

A mozgalmas kézműves programok és színpadi előadások mellett az elmaradhatatlan kürtőskalács, mézek, sajtok, meg mindenféle vásári finomság egészíti ki a Szent György-napi vásár kínálatát a skanzenben.

A vasárnapi programokat a szervezők a kedvezőtlen időjárás miatt nem tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában